DEDAŞ’tan kayıt dışındaki çiftçilere 31 Mayıs'a kadar süre

DEDAŞ’tan kayıt dışındaki çiftçilere 31 Mayıs'a kadar süre

Dicle Elektrik Dağıtım (DEDAŞ), tarımsal sulamada kullandıkları elektriğin bedelini dönüm bazlı olarak ödemeleri kararlaştırılan, ancak buna rağmen sayaç taktırmayan ve kayıt dışında kalmakta ısrarcı davranan çiftçilere 31 Mayıs'a kadar süre tanıdı.

Dicle Elektrik Dağıtım (DEDAŞ), enerji şirketinden yapılan açıklamada, "Sulama sezonunun başlayacağı bu günlerde; Çiftçilerimizi 31 Mayıs tarihine kadar Çiftçi Kayıt Sistemine başvurmaları, abonelik işlemlerini yaptırmaları, sayaç taktırmaları veya sayaç takmak için müracaat etmeleri gerekmektedir. Aksi Durumda 31 Mayıs’tan itibaren Tarımsal Sulama abonelerine elektrik verilmeyecektir." denildi.

Tarımsal sulama müşterilerine mektup

Dicle Elektrik Dağıtım tarafından konuyla ilgili olarak 6 ilde bulunan binlerce çiftçiye uyarı mektubu da gönderildi.

"Saygıdeğer Çiftçilerimiz" diye başlayan mektupta, Dicle Elektrik Dağıtım A.Ş olarak 2013 yılı Haziran ayından bu yana bölgede elektrik dağıtım hizmetini sunulduğu hatırlatıldı . Çiftçilerin tükettiği elektrik enerjisini kayıt altına almak, israfı önlemek, aşırı elektrik tüketimine bağlı arızaları ile salınımları önlemek ve tüketilen enerjinin bedelini ödeme alışkanlığı kazandırmak amacıyla geride kalan 3 yıl boyunca tarımsal sulama müşterilerine yönelik kampanyalar düzenlendiğine dikkat çekilen  mektupta, "2016 yılı için de indirimli kampanyalar düzenlenmiştir. 2016 yılında yapmış olduğumuz kampanya kapsamında elektrik ile sulama yapan çiftçilerimizin indirimden faydalanmaları için, Çiftçi Kayıt Sistemine başvurmaları, abonelik işlemlerini yaptırmaları ve sayaç taktırmaları gerekmektedir." denildi.

Kabul ettikleri halde taktırmıyorlar

Bunun için çiftçilerin 31 Mayıs 2016 Salı gününe kadar sayaç taktırmaları ya da sayaç taktırmak için müracaatta bulunmaları gerektiğinin altı çizilen mektubun devamında ise şu ifadelere yer verildi:

"Kamuoyundan da takip ettiğiniz üzere 27 Nisan 2016 Çarşamba günü Şanlıurfa İlinde; Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanımız Sayın Faruk Çelik, Orman ve Su İşleri Bakanımız Sayın Veysel Eroğlu ve Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanımız Sayın Berat Albayrak‘ın katılım sağladıkları çiftçiler ve Dicle Elektrik Dağıtım A.Ş yetkilileri ile yapılan toplantıda tarımsal sulamada kullanılacak elektrik enerjisini ölçmek için sayaç takmanın zorunlu olduğu bakanlarımız tarafından deklare edilmiştir. 

Bakanlarımızın ve çiftçilerimizin yoğun katılımının sonunda alınan bu kararla Dicle Elektrik Dağıtım A.Ş. hiçbir dağıtım bölgesinde uygulanmayan  yüzde 65 oranında indirim yapmasının yanında, çiftçilerin de sayaç takmaları kararlaştırılmıştır.

Ancak gelinen noktada çiftçilerin sayaç takma konusunda sahada gereken kolaylığı sağlamadıkları hatta engel oldukları görülmektedir.

 

Kaçak kullanmayanların haklarına müdahale

Sayaç takılmadan kullanılan elektrik aşırı derecede israf edilmektedir. Aşırı tüketim sonucu elektrik arızaları ve salınımlara neden olarak sağlıklı enerji verilmesine engel olunmaktadır. Teknik arızaların yanında aşırı su tüketimi sonucu bölgemizdeki yeraltı suları tükenmekte ve ekolojik denge olumsuz yönde etkilenmektedir. Kayıt dışı olarak kullanılan bu enerji kaçak elektrik kullanmayan diğer müşterilerin haklarına müdahale anlamına gelmektedir."

 Diğer şirketler yüzde 1 dahi indirim yapmıyor

Çiftçilere gönderilen mektupta Türkiye genelinde elektrik dağıtımı yapan 21 şirket bulunduğuna dikkat çekilirken, Dicle Elektrik Dağıtım dışında kalan  dağıtım şirketlerinin, müşterilerine  yüzde bir dahi indirim yapamadıkları belirtildi. Buna karşın Dicle Elektrik Dağıtım'ın sadece sayaç taktırmaları karşılığında tarımsal sulama müşterilerine  yüzde 65 oranında indirim uyguladığı bildirilen mektubun son bölümünde ise şu ifadelere yer verildi:

31 Mayıs'tan itibaren elektrik verilmeyecek

"Tarımsal Sulama abonelerine sayaç taktırılmadığı takdirde finansal olarak sürdürülebilirlik olumsuz etkilenmektedir. Gerek finansal sıkıntılar için gerek kayıt dışı elektrik tüketiminin önüne geçmek için gerekse de Bakanlarımızın huzurunda varılan mutabakatın gereği olarak 31 Mayıs 2016 tarihinden itibaren sayaç takmayan ve sayaç takmak için müracaat etmeyen abonelere elektrik verilmeyecektir.

Sulama sezonunun başlayacağı bu günlerde; Çiftçilerimizi 31 Mayıs tarihine kadar Çiftçi Kayıt Sistemine başvurmaları, abonelik işlemlerini yaptırmaları, sayaç taktırmaları ve sayaç takmak için müracaat etmeleri gerekmektedir. Aksi durumda 31 Mayıs’tan itibaren Tarımsal Sulama abonelerine elektrik verilmeyecektir."  (İLKHA)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler