"Deprem Master Planı" çalışmaları başladı

"Deprem Master Planı" çalışmaları başladı

Bingöl'de "Bingöl İli Deprem Master Planı" için hazırlık çalışmaları başladı.

Bingöl Üniversitesi Uzaktan Algılama ve Coğrafi Bilgi Sistemi (UZALCBS) araştırma uygulama merkezi öncülüğünde Bingöl İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü ile birlikte "Bingöl İli Deprem Master Planı" hazırlık çalışmalarının başladığı belirtildi.

Bu kapsamda UZALCBS merkezinde toplantı yapıldı. Projenin açılış konuşmasını yapan Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ramazan Solmaz, yapılacak çalışmaların depremler için önemli olduğunu belirterek, yapılan binaların depreme dayanıklı olmasın önemine değindi.

Bingöl İl Afet Ve Acil Durum Müdürü M. Emin Boğatekin de Bingöl'ün iki fay hattının kesişme yerinde olmasından dolayı deprem riskinin yüksek olduğunu söyledi.

Bu nedenle yapılacak çalışmaların bilim merkezi olan üniversite ile işbirliği içerisinde yapılmasının önemli olduğunu dile getiren Boğatekin, "Projeyi AFAD Başkanlığına sunacağız. Desteklenmesi durumunda Bingöl deprem risk haritaları ile mevcut yapıların durumları analiz edilecek. İlin sağlıklı bir şekilde yapılaşması ve imar planlarının buna göre gözden geçirilmesi açısından da son derece önem arz etmektedir." diye konuştu.

Projenin yürütücülüğünü yapacak olan Prof. Dr. Alaaddin Yüksel ise Bingöl'ün deprem, sel, çığ, heyelan ve taşkın gibi doğal afetler bakımından ülkenin en riskli bölgelerinden biri olduğunu kaydetti.

Yüksel, "Doğu Anadolu Fayı (DAF)  ile Kuzey Anadolu Fayı'nın (KAF) kesiştiği yerde olan Bingöl, birinci dereceden depreme hassas bir konumdadır. Bu bağlamda bilimsel ve yeni teknolojiler ile birlikte Bingöl il merkezi başta olmak üzere 'Bingöl İli Deprem Master Planı' projesi hazırlanacaktır. Projede,  İHA (insansız Hava Aracı)  kullanımı ile birlikte CBS ve uzaktan algılama teknolojileri yoğun bir şekilde kullanılacaktır.  Multidisipliner olarak yapılacak bu çalışmada hem bilimsel hem de uygulama açısından alanında uzmanlar görev alacaktır." şeklinde konuştu.

İLKHA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler