Depremde hasar gören camiler onarılıyor

Depremde hasar gören camiler onarılıyor

Van'da 2011 yılında meydana gelen depremde hasar gören camilerin onarımı devam ediyor.

VAN – Van’da 2011 yılında meydana gelen depremlerden sonra hasar gören camilerin yeniden inşası için büyük bir çaba içerisinde olduklarını belirten İl Müftüsü Nimetullah Arvas, Van’da 87 caminin tamiratının devam ettiğini söyledi.

 

Konuyla ilgili İlke Haber Ajansına konuşan Müftü Arvas, “2011 yılında bir deprem yaşadık, bu deprem neticesinde merkezde ve köylerde birçok camimiz hasar gördü, bir kısmı az hasar, bir kısmı orta hasar, bir kısmı da ağır hasar aldı. Ağır hasar gören camilerimizin bir kısmı yıkıldı ve vatandaşlarımızla müftülüğümüzün öncülcüğünde kendi imkânlarıyla merkezde olsun, köylerde olsun bu camilerin yeniden inşası için büyük bir çaba içerisine girdik.” dedi.

 

"Vakıf camileri için müracaatlar yapıldı"

Birçok caminin ibadete açıldığını söyleyen Arvas, “Tamiratları biten camileri teslim ettik. Bunlardan Soydan Camisi ibadete açıldı, Hacı Hidayet Camisi ibadete açıldı, Yeni yapılan Selimbey Mahallesi’ndeki cami şuanda kubbe inşaatı safhasındadır. Askeri Rüştiye Camisi kubbeleri bitmiş ve inşaatı son hızla devam etmektedir. Aşağı Nurşin Camisi ile Hafiziye Camii dediğimiz Nan Yemez Baba Cami vakıflara ait olduğu için vakıfların yapması için gerekli çalışmalarımız ve müracaatlarımız yapılmıştır. Yıkıldığı günden bugüne kadar biz takip ediyoruz, bize gelen bilgilere göre Vakıflar Genel Müdürlülüğü bunu ele almış, bu hafta içerisinde ruhsat alım işlemlerine başlayacaklardır, bunlarda bu yıl Allah nasip ederse inşaatlarına başlanmış olacaktır.” şeklinde konuştu.

 

“Hz. Ömer Camisi, cemaati en çok olan cami haline geldi”
Van’daki tarihi camilerin inşaatının devam ettiğini söyleyen Arvas, “Eski tarihi camilerimizden Hüsrev Paşa Camisi ve Kaya Çelebi Camisi’nin inşaatları da devam ediyor, Ulu Camimiz hasarlı idi, yine müftülüğümüzün girişimleri ile kısa sürede büyük bir meblağ ile güçlendirilmesi yapıldı, birçok minarenin uç kısımları depremde yıkılmıştı. Hz. Ömer Camimizin iki minaresi de yıkıldı zor şartlarda, kimseye zarar vermeden 70 günde itina ile yıktık ve yeniden yaptık. Hz. Ömer Camisi’nin tahrip olan bölümlerini tamir ettik şuanda çok güzel, cemaati en çok olan bir camimiz haline geldi.” diye konuştu.

 

Arvas konuşmasını şöyle sürdürdü:  “Yukarı Nurşin Camimiz kaba inşaat halinde idi, biz ona ağırlık verdik, şimdi Yukarı Nurşin Camisi Van’ımızın nefes alınacak bir mekânı haline geldi, Parkı ile çevre düzenlemesiyle, şadırvanıyla, cenaze namazı için yapmış olduğumuz çadırla bunları yaptık.”

 

“Ağır hasarlı olduğu halde henüz yıkılmamış camilerimiz de vardır”
Şuanda il genelinde 87 caminin inşaat halinde olduğunu belirten Müftü Arvas, “Ayrıca 37 Kur’an kursumuzun inşaatı devam etmektedir ve bu cami ve Kur’an kurslarımızla alakalı vatandaşlarımızın, Cami derneklerimizin ve kısmen de Diyanet İşleri Başkanlığımızın katkılarıyla yapımları devam etmektedir. Göllü Köyü Camisi gibi ağır hasarlı olduğu halde henüz yıkılmamış camilerimiz de vardır, onlar ile ilgili de biz çeşitli mercilere gerekli müracaatları yapmış durumdayız, artık onları bekliyoruz. İnşallah onlar da bitecektir.”dedi.

 

"51 camide hasar tespiti yapıldı"

Hasarlı camiler hakkında da detaylı bilgi veren Arvas, “Ağır hasarlı 22 camimiz, orta hasarlı 24 camimiz, hafif hasarlı 44 camimiz ve depremden sonra teknik elemanlar tarafından incelendikten sonra 51 camimizde hasarsız olarak tespit edilmiştir. Bu konuda çalışmalara devam ediyoruz, Van merkezimizde cami ile ilgili bir sıkıntımız yoksa da mevcut camilerin zaman zaman cemaatimize kâfi gelmediğini gözlenmektedir. Tuşba ilçemizde şuanda 24 tane cami yapılıyor, İpekyolu ilçemizde aynen, Edremit ilçemizde TOKİ tarafından yapılan 11 tane cami şuanda faal olarak çalışmaktadır, hepsine görevli atanmıştır, TOKİ tarafından yapılan 31 tane caminin tümüne de kadro tahsisi yapılmıştır, görevli atanmıştır ve 5 vakit müdavim cemaatleri vardır.” ifadelerine yer verdi.  (Cihad Coşar – İLKHA)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.