"Dernek kurma amacımız süs tavuklarını tüm yönüyle tanıtmak"

"Dernek kurma amacımız süs tavuklarını tüm yönüyle tanıtmak"

​Kayseri’de hobi amacıyla başladığı süs tavukları yetiştiriciliğini, dernekleşme sürecine taşıyan Şerafettin Tezcan, dernekleşme, süs tavukları ile ilgili bilinmesi gereken ve merak edilenleri anlattı.

Süs tavukları yetiştiriciliğine, bundan 6 yıl önce hobi olarak başlayan, Kayseri Süs Tavukları Yetiştirme ve Üretme Derneği Başkanı Şerafettin Tezcan, derneği 2016 yılında kurduklarını ve amaçlarının Kayseri başta olmak üzere, Türkiye ve dünyadaki süs tavuklarını tanıtmak olduğunu söyledi.

Dünyada süs tavukları ile ilgili derneklerin Avrupa’da, Amerika’da daha önceden başladığını ve bu dernekleşme süreçlerini federasyonlaşmaya kadar götürdüklerini dile getiren

Tezcan, "Bizim dernek kurma amacımız da yurt dışında da konfederasyona üye olmak açısından, bu işlerle uğraşan hobici arkadaşları bir araya toplayıp, süs tavuklarının özelliklerini, süs tavuklarının dışında da yerli ırklarımız olan; İsveç, Sultan, Denizli, Trabzon Gugulisi ve Hacı kadın gibi süs tavuklarını ön plana çıkarıp, bunların ırk özelliklerini literatüre sokup, neslinin devamını sağlamak açısından da dernekleşme amacımız var." ifadelerini kullandı.

Türkiye’de süs tavuklarıyla ilgili, hobi olarak yani amatörce ilgilenen insanların olduğuna değinen Tezcan, dernekleşme sürecinin başlangıcı olan 2016 yılından itibaren federasyona kayıtlı 30 derneğin olduğunu belirtti.

Tezcan, "Bizim gibi hobi olmaktan çıkarıp dernekleşmeye gidenler, hiçbir yerden destek almıyor. Genel olarak eksikliklerimizi, bilgilerimizi Tarım ve Köy İşleri Bakanlığı’na ilettik. Böyle bir sektörün Türkiye’de daha iyi yerlerde olması için girişimlerde bulunduk." şeklinde konuştu.

Tezcan, bütün uğraş ve çabalarına rağmen yetkili birimlerden şu ana kadar herhangi bir destek alamadıklarını, etkinliklerini ve çalışmalarını kendi imkânları dâhilinde yaptıklarını söyleyerek desteksizlikten yakındı. İnsanlara süs tavukları hakkında bilgiler vermek için yapılan etkinlikleri, ilerleyen zamanlarda bölgesel olarak fuar tarzında yapmayı düşündüklerini ifade eden Tezcan, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Süs tavuklarının ırklarını tanımayan halka, bütün özellikleriyle hayvanlar tanıtılacak. Değişik ırkların Türkiye’de yaygınlaşması sağlanacak böylece bazı ırkları tanımayan halk bilgilenecek. Tanıtım konusunda federasyon aracılığıyla yurtdışından bu işin hakemleri geliyor. Bu toplantıların birincisi İstanbul’da, ikincisi Ankara’da, üçüncüsü Afyon’da oldu. Yapılan toplantılarda halkı aydınlatabilmemiz için ırklar hakkında kurslara tabi oluyoruz."

En son 29 Ekim'de bir etkinlik yaptıklarını ve hayvanları kafeslere koyup halka tanıttıklarını ifade eden Tezcan, “Bundaki gayemiz, halkın görünce böyle de bir hayvan varmış diyebilmesi. Sadece isim olarak değil; etçil mi otçul mu bir ırk olduğunu, hangi ülkeye ait olduğunu, yıllık ne kadar bir üretim olduğunu halka anlatıyoruz.” diye konuştu.

Hayvanlardaki en belirgin özelliğin, insanlara çok yakın olduklarını söyleyip bazı türler hakkında bilgi veren Tezcan, sözlerine şöyle devam etti:

"Mesela Brahma bir Asya türüdür. Yapılan araştırmalarda açık ve koyu türleri elde edilmiştir. Brahmayı alıştırdığın zaman elinden yem yer, çocuklarla oynar, hırçın hayvan değildir. Bağında, bahçende, villanda yeşilliğin içinde rahatlıkla gezip; aynı zamanda da görselliği güzel olan hayvandır. Cüce Cochin türü çok tüylü olup, hayvan severlerin bu tavukların altına keklik ve sülün yumurtalarını koyarak yavru çıkarmaktadırlar. Beyaz, sarı, mavi, gümüş renkleri vardır. Sultan türü olan yerli ırkımız ise Osmanlı zamanında saraylarda beslenen ve gelen misafirlere hediye edilen bir hayvandır."

Tezcan, süs tavuklarıyla uğraşan insanların, Türkiye’de 30-40 yaş aralığında olduğunu, yurtdışında ise bu işi yapanların yaşlılardan oluştuğunu ve hobi, eğlence, merak amaçlı yaptıklarını belirtti.

Hayvanların bakımları konusuna da değinen Tezcan, hayvanlara yapılan bakımlarda, veterinerlerden de destek aldıklarını söyledi. Tezcan, "Bizim bakımlar yüzeysel onun için profesyonel destek şart. İç parazit, dış parazit gibi konularda özellikle yardım alarak hareket ediyoruz, iğne ilaç kullanımında da destek alıyoruz." ifadelerini kullandı.

İLKHA
























 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.