Devlet vatandaşları bankalara muhtaç ediyor

Devlet vatandaşları bankalara muhtaç ediyor

Konut için bankalarda hesap açılması şartıyla yüzde 15-20 destek verilmesini eleştiren Saadet Partisi Diyarbakır İl Başkanı Fesih Bozan, düzenlemeyle halkın bankalara mecbur bırakıldığını söyledi.

Saadet Partisi Diyarbakır İl Başkanı Fesih Bozan, konut için bankalarda hesap açılması şartıyla yüzde 15-20 destek verilmesini eleştirerek devletin halkı bankalara mecbur bıraktığını söyledi.

 

2014 yılında 122 milyar kredi kullanıldığını ve alınan evlerin yarısının kerdi yoluyla alındığını ifade eden Bozan, “Eğer faizler çok yüksek olmasaydı bu oran çok daha yüksek olacaktı. Devletin yüzde 15 yardımı ile 200 milyarı zorlayacağı tahmin ediliyor. Kredi kartı borcu ve ev hacizleri yüzünden intiharlarda patlama yaşanırken sadece 2 milyon 200 bin kişi kredi borcu yüzünden haciz kıskacındadır. 7 yılda 200 intihar oldu sebebi ise kredi kartı ve banka borçları. Kart ve banka borcu yüzünden yuvası yıkılanlar işsiz kalanlar yıllarca gizlenerek yaşayanlar ayrı bu uzun ve kanlı listenin en büyük sorumlusu bankalar.” dedi.

 

“Her boşanan 10 evli çiftten 7’si kredi kartları yüzünden boşanıyor”

Borçlar Kanunu’na göre tüccarlar arasında sözleşmeler dışında faiz uygulamasının yasak olduğunu fakat bankaların buna aldırmadığını aktaran Bozan, “Faize faiz ekleyerek borçları hızla arttırma tercih ediliyor. Son yılda krediler ve kredi kartı boru 212 milyar lira arttı. Kısıtlamalara karşın bankalar son bir yılda 5 milyon kart daha dağıttı. Tüketici Dernekleri Federasyonu’nun (TÖF) 2011 raporu Aile Sosyal Araştırmalar Müdürlüğünü araştırmasında 2000’den sonra her 10 evli çiften 7'sinin kredi kartları yüzünden boşandığını hatırlatıyor. 2011 yılı sonu itibari ile bankalara borçlu olanlar sayısı 43,5 milyon kişi ve kredi kartı borcu nedeniyle 1,4 milyon kişinin 6,2 milyon kredi kartı için takip başlatıldı. Yine tüketici kredileri nedeniyle 800 bin kişi içinde takip başlatıldı.” sözlerini kullandı.

 

“İktidarın görevi halkını bankalara yönlendirmek değildir”

Bankaların çok rahat davrandığını ve BDDK’nın bankaların hukuk dışı davranışlarına göz yumduğunu belirten Bozan, “2006’dan itibaren yasal zorunluluk olarak uygulaması gereken tek limit ancak 2011'de uygulamaya konuldu. Ve bütün bu hukuksuzluk giderek daha fazla olayla karşımıza çıkıyor. İktidarın görevi vatandaşını bankalara yönlendirmek ve borçlandırmak değil zaruri ihtiyaçlarından olan konut ve otomobil ihtiyaçlarını faizsiz bir sistemle temin etmektir. Hem seçim meydanlarında faiz lobilerden şikâyet edeceksin hem de vatandaşı bankalara mahkûm edeceksin, bu iktidarın samimiyetsizliğini göstermektedir.” şeklinde konuştu.   (Emrah Deniz, Ali Fidancı - İLKHA)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler