Dicle Üniversitesinden ileri bir adım

Dicle Üniversitesinden ileri bir adım

Dicle üniversitesi "Gen Mühendisliği ve Biyoteknoloji" ile "Veteriner Teşhis ve Tahlil Laboratuvarı" hizmet vermeye başladı

DİYARBAKIR  - Dicle Üniversitesi Bilim ve Teknoloji ve Uygulama ve Araştırma Merkezi (DÜBTAM) bünyesinde 06 Mart 2014 tarihinde resmi açılışı yapılmış olan "Veteriner Teşhis ve Tahlil Laboratuvarı" ile "Gen Mühendisliği ve Biyoteknoloji" laboratuvarları hizmete girdi.

 

Açılan laboratuvarların vereceği hizmet ile ilgili bir açıklamada bulunan DÜBTAM Müdürü Prof.Dr. Hamdi Temel, Gen mühendisliği ve biyoteknoloji laboratuvarında kanser ve oto-immün hastalıklar gibi çağın önemli sorununu oluşturan hastalıkların moleküler mekanizmasını anlamaya yönelik, teşhis ve tedavinin yanı sıra, bölgedeki sanayi ve kamu kuruluşlarına hizmet verileceğini söyledi.

 

“Bu projelerde hayvansal üretiminin yapılması yönünde önemli görevler üstlenilmektedir”

Temel, “Ayrıca laboratuvarımızda GDO (Genetiği Değiştirilmiş Organizmalar) ürünlerin teşhisi, et tür tayini, işlenmiş et ürünlerinde soya fasulyesi karışımının olup olmadığına dair çalışmalar başta olmak üzere birçok alanda analizler yapılmaktadır.”  dedi.

 

Karacadağ Kalkınma Ajansının katkıları ile kurulan ‘Veteriner Teşhis ve Tahlil Laboratuvarının’, Diyarbakır’da giderek artış gösteren hayvancılık sektörünün gelişimi için büyük önem taşıdığına dikkat çeken Temel, “veteriner teşhis ve tahlil laboratuvarımız, ilimiz hayvancılık faaliyetini gerçekleştiren işletmeler ve kooperatifler ile serbest veteriner hekim kliniklerinin ihtiyaçlarına cevap vermektedir. Özellikle tarıma dayalı hayvancılık, ihtisas organize sanayi bölgesinin tam olarak faaliyete girmesi ve hayvansal üretiminin yapılması yönünde önemli görevler üstlenmektedir. Laboratuvarımızda, hayvanlarda görülün hastalıkların teşhis ve analizleri yapılabilmektedir. Bunun yanı sıra laboratuvarımızda, üniversite bünyesindeki birçok bilimsel araştırma projesi başarıyla yürütülmektedir. Ayrıca sanayi ve kamu kurumlarına yönelik olarak ısıl işlem görmüş ve görmemiş et ve et ürünlerinde çok çeşitli analizler yapılmaktadır.” ifadelerini kullandı.

 

Gerek  Gen mühendisliği ve biyoteknoloji laboratuvarı, gerekse de veteriner teşhis ve tahlil laboratuvarının bünyesinde yürütülen birçok bilimsel araştırma projelerinin dışında, ileri düzey teknoloji ile donatılmış bu laboratuvarlar da bölge halkına kaliteli ve güvenilir hizmet sunduklarının altını çizen Temel, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığından akredite edilmeleri sürecinin de başladığını ifade etti. (İLKHA)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.