Dış basın Türkiye'deki seçimleri nasıl yorumladı?

Dış basın Türkiye'deki seçimleri nasıl yorumladı?

Türkiye'de gerçekleştirilen cumhurbaşkanı ve milletvekili seçimleri, dış basında geniş yer buldu.

Türkiye'de vatandaşlar, Cumhurbaşkanı ve 27'nci Dönem Milletvekili Genel Seçimleri için dün sandık başına gittiler. Resmi olmayan sonuçlara göre, Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan yüzde 52,5 oranında oy aldı. AK Parti'nin MHP ile yaptığı Cumhur İttifakı da yüzde 53,6 oranında oy aldı.

Seçimin sonuçları Türkiye'de olduğu gibi dış basında da geniş yer buldu.

Le Monde: Muhalefet sonuçlara itiraz ediyor

Fransa'da yayımlanan gazetelerden Le Monde, "Erdoğan zaferini ilan etti, muhalefet sonuçlara itiraz ediyor." şeklinde haber yaptı. Gazete, Erdoğan'ın ilk turda aldığı sonuçların muhalefet tarafında hayal kırıklığıyla karşılandığını yazdı.

Washington Post: Cumhurbaşkanlığı sistemi Erdoğan'a geniş yetkiler tanıyacak

ABD'deki gazetelerden Washington Post gazetesi, "Erdoğan resmi olmayan sonuçların zafere işaret ettiğini söylüyor, muhalefet partisi 'Manipülasyon var.' diyor" başlık haberinde, şu ifadelere yer verdi:

"Parlamento ve yargı sisteminin otorite alanını daraltmak üzere tasarlanmış olan yeni cumhurbaşkanlığı sistemi, Erdoğan'a geniş yetkiler tanıyacak. Muhalifler, bunun tek adam rejiminin önünü açacağını söylüyor."

Recep Tayyip Erdoğan'ın, muhalefetin son günlerde artan protestoları arasında yeniden seçildiğini yazan İspanya'nın El Pais gazetesi, güçlü yetkilerle Erdoğan'ın 5 yıl daha Türkiye'yi yönetmesinin yolunun açıldığını kaydetti.

Guardian: Erdoğan, Türkiye'nin kendisine bağımsız bir yol çizeceği mesajını verdi

İngiliz Guardian gazetesinin İstanbul muhabiri Kareem Shaheen, Erdoğan’ın Huber Köşkü'nde yaptığı konuşmaya dikkat çekti. Haberde, "Erdoğan, kendisine güvenen bir tonla yeni cumhurbaşkanlığı sistemine geçişle hayata geçirilecek olan bir dizi büyük projeyi sıraladı ve Türkiye'nin kendisine bağımsız bir yol çizeceği mesajını verdi." denildi.

Russia Today, "Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde önde" başlığını kullandı ve "İlk sonuçlar, mevcut cumhurbaşkanı ve partisinin kazanacağını gösteriyor." şeklinde yorumda bulundu.

BBC: İkinci tur yapılmayacak

BBC, seçimle ilgili haberinde, "Erdoğan yüzde 59, rakibi Muharrem İnce ise yüzde 27 civarında. Erdoğan’ın yüzde 50’den fazla oy alması halinde Erdoğan zaferini ilan edecek ve ikinci tur yapılmayacak." ifadelerini kullandı.

Hollanda'da yayım yapan NRC Handelsblad gazetesi ise "Erdoğan siyasi zaferini ilan etti ancak muhalefet pes etmeyeceğini açıkladı." başlığını attı.

İLKHA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler