Mustafa KARAKAŞ

Mustafa KARAKAŞ

Dış faktörler Türkiye ve İran’ı ittifaka zorluyor

Türkiye İstanbul seçimlerine kilitlenmişken bölgesel düzlemde 2 büyük gerilim yaşanıyor. Ve ikisi de enerji merkezli gerilimlerdir. İlki Kıbrıs merkezli ve Türkiye’nin dışlanmaya çalışıldığı bir enerji projesi..

Kıbrıs adasının çevresinde doğal gaz fışkırıyor. Rezervine girmeye gerek görmeden Rum kesiminin İtalyan, Fransız ve ABD’li petrol arama şirketleri ile anlaştığını israil ve Mısır’ın Türkiye’yi bu alana sokmamak için Rum Kesimi ile anlaştığını belirtmek yeterli sanırım

Hatta ABD’nin geçen hafta nazikçe tehdit ettiğini ekleyelim. Türkiye’ye “Akdeniz’de sondaj yapma ve faaliyetlerini durdur” dedi ABD. Türkiye bu tehdide agresif bir tutumla cevap verdi. Normalde Akdeniz’de sadece bir gemi ile sondaj çalışması yapılırken ABD’nin tehdidinden sonra bölgeye bir sondaj gemisi daha gönderme kararı alındı.

Bu enerji kapışması büyüyecek. Yakında Rusya da oyuna dahil olacak. Çünkü şu anki tablo sadece Türkiye’nin değil; Rusya’nın da aleyhine...

Yani biz İstanbul’u kim yönetecek derken Akdeniz’de enerji kapışması olanca hızı ile sürüyor.

Bir restleşme de İran ile ABD arasında cereyan etti.

Zaten 40 yıldır süren bazen sert bazen zikzaklı politika Trump ile birlikte bir kez daha gerildi.

Hem İran’ın hem ABD’nin karşılıklı tehditleri bilinen bir gerçek ama son süreçte ABD ciddi bir hava saldırısının hazırlıklarını yapıyor gibi görünüyor.

Şimdi maddeler halinde hazırlıklardan bahsedelim

*Daha geçen yıl Ortadoğu’da yeni bir konsepte geçildiği söylemleri ile Ürdün, Kuveyt ve Bahreyn’den Patriot füze savunma sistemlerini çeken ABD, Ortadoğu’ya tekrar Patriot füze sistemleri konuşlandırma kararı aldı.
*Bölgeye uçak gemisi USS Abraham Lincoln’ü gönderdi. Bu gemi Irak savaşının sembol savaş gemisi
*ABD basınına bölgeye 2adet nükleer kapasiteli B-52 bombardıman uçağı gönderildi. Katar’a getirilen son B-52’ler ile beraber sayı 4’e çıktı. Boeing 52 oldukça eski; ama varlığını modernize ederek sürdüren bir uçak. Irak savaşında aktif olarak kullanılmıştı
*ABD Bölgeye F-15 savaş uçakları gönderdi. Sayıları henüz açıklanmış değil!
*Son olarak bölgeye USS Arlington (LPD-24) gemisi de bölgeye gönderildi.

Bölgesel şartlardan dolayı büyük bir savaşın yaşanma ihtimali düşük lakin israil’in İran stratejisi zaten devasa bir savaş değil; İran’ın nükleer enerji ve silah üreten tesislerinin akim bırakılması ve devrim muhafızlarına bir darbe vurulması üzerine kurulu.

İş bundan dolayı ABD bir hava saldırısını düzenleyebilecek uçaklarla bölgeye girdiği gibi bir de konuşlandıracağı patriotlarla kendisine yönelik bir İran misillemesini de durdurma hesapları yapmış gibi görünüyor. Yoksa bunca silahın mantığı ne?

Ezcümle Akdeniz’de doğalgaz rezervlerinden dolayı Türkiye ile ilişkileri gerilen Basra Körfezinde İran’ı petrol gelirlerinden yoksun bırakmak için yaptırımlarda bulunan ABD’nin enerji sahasındaki bu atakları Türkiye ile İran’ı işbirliğinde bulunmaya zorlamaktadır. Başka da çare yoktur

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.