"Dış güçlerin müdahalesiyle dolar ve altın yükseldi"

"Dış güçlerin müdahalesiyle dolar ve altın yükseldi"

​Altın ve dövizdeki artışını tetikleyen sebeplere değinen Diyarbakırlı kuyumcular, dövizdeki yükselişinin nedeninin FED kararının ve siyasetten kaynaklandığını söyledi.

Altın ve dövizdeki artışını tetikleyen sebeplere değinen Diyarbakırlı kuyumcu esnafı, yükselişinin yüzde 30 FED kararının, siyasetin ve dış güçlerin Türkiye ekonomisine müdahaleden kaynaklandığını belirtti. 

Dolar ve euro ile paralel olarak altın fiyatlarının da yükseldiğini ve bu yükselişin piyasaya olumsuz yansıdığını ifade eden kuyumcular, küçük esnaftan en büyük esnafa kadar büyük sıkıntılar yaşadığını ve günden düne fakirleştiklerini söyledi.

14 yıl kuyumculuk sektöründe çalışan işletme sahibi Ramazan Elbat, “Aslında altın yükselmedi, dolar yükseliyor. Biz altını dolarla hesaplıyoruz. Dolar kuru yüksek olduğu için de altını ONS bazında dolarla hesapladığımız zaman otomatikman TL bazında altında epey yükselmiş oluyor. Şu anki yükseliş tamamen dolardan dolayıdır. Doların yükselmesinin nedeninin yüzde 30’u FED karına bağlıyorum, şu an dolar endeksi 94’e yaklaşmış. Bu dünyada doların yükseldiğini gösteriyor. Tabi haliyle bu da Türkiye’ye yansıyor. Ama Türkiye’de doların yükselişinin yüzde 30-35’i dolar endeksine bağlarsak yüzde 60-65’i siyasidir.” dedi.

“Bu seçim sürecinde kim ne yapmak, neye saldırmak istiyorsa ben bunu tamamıyla dış güçlere bağlıyorum.” diyen Elbat şunları söyledi:

“Bu yaşananların asıl sebebi siyasi, seçim yatırımı ve bir saldırı olarak düşünüyorum. Bu dalga seçime kadar bu şekilde sürecektir. Zaten dikkat ederseniz, 200’den 190’a geldi. 190’dan tekrar 200’e gitti değişen bir şey olmadı. Bir gecelik tek etkisi oldu. Etkisinin olmamasının sebebi de saldırı büyüktür. Çünkü doları bu kadar talep eden kimdir. Kimsede para yok ki zaten vatandaşlar esnaf elindekini satmış. Bu seçime kadar böyle gözüküyor. En küçük esnaftan en büyük esnafa kadar eriyoruz. Fakirleşiyoruz sattığımızı yerine koyamıyoruz. Ben bundan 20 gün önce yaptığım hesabı şimdi yaptığım zaman yüzde 20 küçüldüğümü görüyorum. 20 gün içinde yüzde 20 küçülmek bir insanın 5 yıllık emeğinin bir anda yok olması gibi bir şeydir. Bu da psikolojikmen ticaretle uğraşan herkesi ilgilendiriyor. İnsanların işe alan çalışmasını gayretini etkiliyor.” (Emrah Deniz, Mehmet Çelik-İLKHA) 



















HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler