Diş sağlığı sorunlarında hekime başvurulmalı

Diş sağlığı sorunlarında hekime başvurulmalı

Bursa Halk Sağlığı Müdürü Uzm. Dr. Özbek, ağız ve diş sağlığı sorunlarında hekime başvurulması gerektiğini söyledi.

BURSA - Bursa Halk Sağlığı Müdürü Uzm. Dr. Resul Özbek, Ağız ve Diş Sağlığı Haftası kapsamında açıklamalarda bulundu. Ağız ve diş sağlığının yaşamsal fonksiyonlar ile yaşam kalitesinin vazgeçilmez unsuru olduğunu belirten Özbek, “Ağzımız vücudumuzun giriş kapısıdır. Özellikle sindirim sisteminin düzgün çalışması besinlerin sindirime hazır hale getirilmesinden sonra mümkündür. Dişlerin eksikliğinde, çiğneme yeterince yapılamaz. Dişler ve çevre dokulardaki problemler konuşmayı güçleştirir; estetik sorunlara yol açabilir.” dedi.

 

En sık görülen ağız ve diş sağlığı sorunlarının diş çürükleri ile dişeti hastalıkları olduğunu ifade eden Özbek, “Bu hastalıkların en önemli nedeni bakteri plağıdır. Ağız ortamında bulunan bakteriler besin artıklarını ve salgılarını kullanarak bakteri plağını oluştururlar. Plak tabakası dişten uzaklaştırılmadığı takdirde şeker ve ağızda parçalanarak şekere dönüşen nişastalı besinleri kullanarak asit üretir. Bu sonuçtan diş minesi etkilenir ve çürük oluşur.” şeklinde konuşur.

 

Dişlerin her gün en az iki kez fırçalanması gerektiğini dile getiren Özbek, “Dişleri fırçalamak için uçları yuvarlatılmış, yumuşak kıllı bir fırça tercih edilmeli, diş macunu boyutu nohut büyüklüğünde kullanılmalıdır. Diş macununda bulunan ve dişlerin korunmasında etkisi olan florun etkili olabilmesi için fırça su ile ıslatılmamalı, fırçalama işlemi iki dakika sürmelidir. Bunun yanı sıra düzenli diş hekimi kontrolleri aksatılmamalı, tedavi gerektiren ağız ve diş sağlığı sorunları diş hekiminin belirlediği tedavi programına uyularak çözümlenmelidir” diye konuştu.

 

Okulda eğitim çalışmaları başladı
Diğer yandan Bursa Halk Sağlığı Müdürlüğü’ne bağlı faaliyetlerini sürdüren Osmangazi Toplum Sağlığı Merkezi tarafından okullarda ağız ve diş sağlığı eğitimleri verilmeye başlandı. Eğitmenler tarafından dişlerin önemi, ne işe yaradığı diş fırçalama teknikleri gibi konularda öğrencilere bilgiler aktarılırken, şarkı ve video görselleri kullanılarak diş sağlığı eğlenceli bir şekilde öğrencilere öğretiliyor. Yılsonuna kadar devam edecek eğitimlerle konuyla ilgili bilinç oluşturularak, diş sağlığının öneminin küçük yaşlardan itibaren kavranması hedefleniyor. (İLKHA)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.