Dışişleri: F-35'ler gelmezse karşılık vermeye mecbur kalırız

Dışişleri: F-35'ler gelmezse karşılık vermeye mecbur kalırız

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Aksoy, ABD'nin F-35 savaş uçaklarının satışını askıya alması durumunda karşılık verileceğini söyledi.

Pentagon'un 2019 yılı mali bütçesine ilişkin yasa tasarısı Temsilciler Meclisi'nde kabul edildi. Tasarıda, Türkiye ile ABD arasındaki ilişkilerin son zamanlardaki durumuna dikkat çekilerek Ankara’nın Rusya’dan S-400 hava savunma sistemleri almasının iki ülke arasındaki tansiyonu yükselttiği belirtildi.

Tasarının yasalaşmasından sonra 60 gün içerisinde Savunma Bakanının Dışişleri Bakanına danışarak Türkiye ile ABD arasındaki ilişkilere dair Kongre’nin ilgili komitelerine kapsamlı bir rapor sunması istendi.

Tasarıda söz konusu rapor tamamlanmadan Savunma Bakanlığı'nın Türkiye’ye Kongre’nin onayına tabii herhangi bir dış silah satışına onay veremeyeceği şeklinde bir sınırlama getirildi.

"F-35'ler gelmezse karşılık vermeye mecbur kalırız"

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hami Aksoy da Dışişleri Bakanlığında düzenlediği basın toplantısında ABD’li bazı senatörlerin Türkiye’ye F-35 savaş uçaklarının satışının engellenmesi amacıyla yasa tasarısı sunmasına ilişkin açıklamalarda bulundu. Aksoy, bu kararın Türkiye’nin S-400 kararından vazgeçmesi ve İzmir'de cezaevinde olan rahip Andrew Brunson’ın tutukluluk halinin sona erdirilmesine bağlandığını söyledi.

Aksoy, “İmzalanan sözleşme çerçevesinde herkesin yükümlülükleri belli ve bunların yerine getirilmesini bekliyoruz. Bu gibi adımlar ABD ile müttefiklik ilişkimizin ruhuna da aykırı. Böyle adımlar olması halinde biz de karşılık vermeye mecbur kalırız.” dedi.

Aksoy, S-400 savunma sistemi için ise "Türkiye'nin kısa vadede alması gereken bir sistemdi. En çabuk alabileceğimiz yer Rusya'ydı. Önümüzdeki dönem için ABD ile patriotlar konusunda görüşmelerimiz devam ediyor." ifadelerini kullandı.

Aksoy, ABD'nin büyükelçiliğini Kudüs’e taşıması ve sonrasında yaşanan olaylarda 60'tan fazla Filistinlinin şehit olması konusunda ise "O gün maalesef insanlık tarihine kara bir leke olarak geçecek görüntülere şahit oldu." diye konuştu.

Siyonistlerin tüm dünyanın gözü önünde bir katliam gerçekleştirdiğine değinen Aksoy, Gazze'deki katliama dair uluslararası alanda yapılacak çalışmaları yakından izlemeye devam edeceklerini de belirtti. (İLKHA) 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.