Dışişleri, Suriye rejimi kimyasal silah kullanmaya devam ediyor

Dışişleri, Suriye rejimi kimyasal silah kullanmaya devam ediyor

Dışişleri Bakanlığı, Suriye rejiminin kimyasal silah kullanımı konusunda üstlendiği yükümlülükleri yerine getirmediği ve kimyasal silah kullanmaya devam ettiğini kesin olarak saptandığını bildirdi.

Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, Suriye’de kimyasal silah kullanan tarafların tespiti amacıyla BM Güvenlik Konseyi’nin 2235 sayılı kararıyla oluşturulan Kimyasal Silahların Yasaklanması Örgütü (KSYÖ)-Birleşmiş Milletler (BM) Ortak Soruşturma Mekanizması (Joint Investigative Mechanism-JIM), inceledikleri vakaların bir kısmında Suriye rejiminin kesin sorumluluğunu tespit etmiş bulunmaktadır.

Böylelikle, Suriye rejiminin, 2013 yılında Şam Guta'da Suriye halkına yönelik olarak gerçekleştirdiği sarin gazı saldırısı sonrasındaki süreçte üstlendiği yükümlülükleri yerine getirmediği ve kimyasal silah kullanmaya devam ettiği kesin olarak saptanmıştır. “ denildi.

Dışişleri açıklamasında, “Bu durum, Türkiye’nin uyarılarında haklı çıktığını da açık bir biçimde göstermektedir.

Kimyasal silah kullanımı hem insanlığa karşı suç, hem de savaş suçudur. Türkiye, uluslararası toplumun sorumlu bir üyesi olarak BM’nin ve Kimyasal Silahlar Sözleşmesi’nin uygulanmasını denetlemekle görevli KSYÖ’nün, Suriye rejiminin kimyasal silah programına ilişkin bildirimlerindeki eksiklik ve tutarsızlıkları takip ve raporlamaya devam etmesini; ayrıca, bugüne kadar kimyasal silah saldırılarını fütursuzca gerçekleştirmeyi sürdürdüğünü dikkate alarak, Sözleşme’ye taraf olan rejimin bu suçunun gerektirdiği müeyyidelerle hesap vermesine yönelik adımları atmasını beklemektedir. “ ifadelerine yer verildi.

Dışişleri Bakanlığı açıklamasında ayrıca,  gerçekleştirdiği vahşi terör eylemlerine kimyasal silah kullanımını da eklediği JIM raporuyla tespit olunan DEAŞ’la mücadelenin de aynı kararlılıkla süreceği belirtildi. (İLKHA)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler