Dışişlerinden ABD'nin şer planına kınama

Dışişlerinden ABD'nin şer planına kınama

Dışişleri Bakanlığı, ABD'nin Kudüs'le ilgili açıkladığı şer plana ilişkin, "ABD Yönetimi’nin yaptığı sorumsuzca açıklamayı büyük endişeyle karşılıyor ve kınıyoruz." dedi.

Dışişleri Bakanlığı, ABD'nin Kudüs’ü İsrail’in başkenti olarak tanıdığı ve İsrail’deki Büyükelçiliğini Kudüs’e taşıyacağı yönündeki şer planına ilişkin kınama mesajı yayımladı.

Dışişlerinden yapılan açıklamada, "ABD Yönetimi’nin Kudüs’ü İsrail’in başkenti olarak tanıdığı ve İsrail’deki Büyükelçiliğini Kudüs’e taşıyacağı yönünde yaptığı sorumsuzca açıklamayı büyük endişeyle karşılıyor ve kınıyoruz." denildi.

Kararın,  uluslararası hukuk ve ilgili BM Kararlarının açık bir ihlali olduğunu vurgu yapılan açıklamada, Kudüs’ün Siyonistler tarafından ilhakının uluslararası toplum ve BM tarafından reddedildiği ifade edildi.

Açıklamada, şöyle  denildi: Filistin meselesinin ancak 1967 sınırları temelinde başkenti Doğu Kudüs olan bağımsız, egemen ve coğrafi devamlılık içinde bir Filistin Devleti’nin vücut bulmasıyla çözülebileceği çeşitli BM Kararlarıyla defalarca vurgulanmıştır. BM Güvenlik Konseyi Daimi Üyesi ABD’nin bunu görmezden gelmesi kabul edilemez. Filistin’in bağımsızlığını kazanması tarihi, vicdani ve beşeri bir zorunluluktur. Türkiye bunun savunucusu olmaya devam edecektir. Bölgede barış ve istikrar bakımından olumsuz yansımaları olacak bahsekonu karar, barış zeminini tamamen yoketme riski taşımaktadır. ABD Yönetimi’ni son derece olumsuz sonuçlar doğuracak olan bu yanlış kararı gözden geçirmeye ve Kudüs’ün çokkültürlü kimliğine ve tarihi statüsüne halel getirecek hesapsızca adımlardan kaçınmaya çağırıyoruz.

Açıklamada son olarak Kudüs’e ilişkin bu gelişmelerin Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın İslam İşbirliği Teşkilatı Zirve Dönem Başkanı olarak yaptıkları çağrıya istinaden 13 Aralık 2017 tarihinde İstanbul’da düzenlenecek İİT Olağanüstü Liderler Zirvesi ve Dışişleri Bakanları Konseyi Toplantısı’nda kapsamlı şekilde ele alınacağı kaydedildi. (İLKHA)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.