Dışişleri'nden Batı Trakya Türkleri hakkında açıklama

Dışişleri'nden Batı Trakya Türkleri hakkında açıklama

Dışişleri Bakanlığı, Yunanistan Makamlarının Batı Trakya Türk Azınlığı hakkındaki basında yer alan haberler ile ilgili bir açıklamada bulundu.

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Tanju Bilgiç’in Yunanistan Makamlarının Batı Trakya Türk Azınlığı hakkındaki açıklamaları ile ilgili bir soruya  verdiği cevapta, "Son günlerde üst düzey Yunan yetkililer, “Müslüman azınlık” olarak nitelendirdikleri, Batı Trakya Türk azınlığının AB üyesi olan Yunanistan’da tüm haklardan yararlandıklarını ileri sürmekte; hatta kendi yükümlülüklerini görmezden gelerek, azınlığın devlete karşı yükümlülüklerini yerine getirmesi gerektiğini dile getirmektedirler.

Yunanistan’da azınlık haklarından yararlanmak ve aynı zamanda eşit vatandaş muamelesi görmek isteyen Batı Trakya Türk azınlığının mevcut durumu, Yunan makamların açıklamalarına yansıyan iyimser bakış açısından çok uzak bir noktada bulunmaktadır."  dedi.

Bilgiç açıklamanın devamında, "Bu çerçevede, Yunanistan’ın azınlığın etnik kimliğine saygı göstermesi, adlarında “Türk” kelimesi geçtiği için yasakladığı Sivil Toplum Kuruluşlarıyla ilgili sekiz yıldır uygulamadığı Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi kararlarını uygulaması, azınlık anaokulları ve diğer seviyelerde azınlık okulları açma taleplerini karşılaması, azınlığın seçtiği müftüleri tanıması ve dini özgürlüklerine yönelik müdahalelerde bulunmaması, azınlığın vakıf idareleri ve vakıf malları üzerinde tam söz hakkına sahip olmalarını temin etmesi, Yunan Vatandaşlık Yasası’nın ilga edilmiş olan 19. maddesi bağlamında, vatandaşlıktan çıkartılan azınlık mensuplarını yeniden vatandaşlığa alması, Batı Trakya Türk azınlığının en temel beklentileri olarak ortaya çıkmaktadır.

Bu konuları yakından takip eden ve Yunan makamlarıyla ele alan ülkemizin beklentisi de, AB üyesi Yunanistan’da, gerek ikili ve uluslararası anlaşmalar, gerek evrensel insan hakları çerçevesinde, azınlık mensuplarının tüm temel hak ve özgürlüklerden yararlanmasına olanak tanıyacak düzenlemelerin ve uygulamaların artık biran evvel hayata geçirilmesidir. Bunun ikili ilişkilerimiz üzerinde olumlu etki yapacağını değerlendirmekteyiz." İfadelerine yer verdi. (İLKHA)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler