Diyanet İşleri Başkanı Görmez, Erbilli âlimlerle görüştü

Diyanet İşleri Başkanı Görmez, Erbilli âlimlerle görüştü

Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez, Erbilli Âlimler heyetiyle bir araya geldi.

Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez, Irak Türkmen Cephesi Erbilli Âlimler heyetiyle makamında görüştü.

Ziyaretle ilgili konuşan Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez, İslam dünyasındaki bütün Müslümanlarla Diyanet İşleri Başkanlığının önemli ilişkiler kurduğuna temas ederek bu ziyaretin Erbil’de yaşayan Müslümanlarla ilişkileri geliştireceğini söyledi.

Her milletin tarihte büyük imtihanları olduğunu, ancak Irak’ta yaşayan kardeşlerimizin imtihanlarının daha zor olduğunu kaydeden Görmez, bu zorlukların bir an önce giderilmesi temennisinde bulundu.

Bağdat’ın, Erbil’in İslam medeniyetinin önemli merkezleri olduğunu kaydeden Görmez, “Cenab-ı Hak’tan bir an önce bu büyük imtihanları geride bırakmasını ve başarılı bir şekilde, muzaffer bir şekilde tekrar Irak’ın birlik ve bütünlüğünü kurmasını diliyorum. Bağdat, Erbil ve bu bölge tarih boyunca nasıl ki İslam medeniyetinin merkezi olduysa bundan sonra da inşaallah, İslam medeniyetinin en büyük merkezleri olmaya devam ederler.” diye konuştu.

Görmez, “Kardeşlerimizin hem Irak’ın içerisinde hem Kuzey Irak’ta barış içinde, tarihte birlikte inşa ettikleri medeniyeti yaşayarak, hayatlarını idame etmeleri en büyük temennimizdir. Erbil’de, Kuzey Irak’ta Arap kardeşlerimizin, Kürt kardeşlerimizin, Türkmen kardeşlerimizin, birlik ve beraberlik içinde bir yönetim kurmuş olmaları, karşılıklı sevgi ve saygıya dayanan, birlikte yaşama ahlakına ve hukukuna dayanan bir yapı içinde hayatlarını idame ettirmeleri, elbette bizim için çok büyük bir sevinç kaynağıdır.” dedi.

“Irak’ta son yirmi yılda yaşananlardan dolayı büyük bir ıstırap çekiyoruz”

Irak’ta yaşananlardan dolayı ıstırap çektiğini belirten Görmez, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Bu diyarlar tarih boyunca ulum-i İslamiyye’ye (İslamî ilimlere) merkezlik yapmıştır. Hadis usulünün kurucusu olarak kabul ettiğimiz İbnü-s’ Salah olsun, âlimler, edipler, bu dünyada yetişmiştir. İslam âlemine yön vermiş, bütün dünyaya merkez olmuş, bir coğrafyada yaşıyorsunuz. Son 20 yılda, bu coğrafyanın başına gelenlerden dolayı, mümin ve Müslüman olarak hep büyük bir ıstırap çektiğimizi açıkça ifade etmek isterim. Fakat bundan sonra bir izdihar dönemi başlamasını umut ediyoruz. Bölgemizde yaşananlar, gerek Suriye’de gerekse Irak’ta olup bitenler inşaallah geride kalacaktır.”

“Diyanet İşleri Başkanlığı olarak dünyadaki bütün Müslüman kardeşlerimizle önemli ilişkilerimiz var”

Görmez, konuşmasının devamında, “Diyanet İşleri Başkanlığı olarak dünyadaki bütün Müslüman kardeşlerimizle çok iyi ilişkiler gerçekleştirdik. Ancak, Erbil ve Kuzey Irak ile ilgili konularda, gecikmelerimiz var. Bunun farkındayız. İnşallah en kısa zamanda hem Erbil’e hem Süleymaniye’ye oradaki bütün kardeşlerimize büyük bir âlimler heyeti olarak buluşmaya gideceğiz.” ifadelerini kullandı.

Othman: Kardeşlik ilişkilerimizi güçlendirmek istiyoruz

Irak Türkmen Cephesi Erbilli âlimler heyetine başkanlık eden Wshyar Hayder Othman ise ziyaretin amacını, kardeşlik ilişkilerini güçlendirmek olarak açıkladı. Görmez’i Erbil’e davet eden Othman, Diyanet İşleri Başkanı Görmez’den cami hizmetleri ve eğitim hizmetleri alanında da destek istedi. Görüşme sonunda Başkan Görmez, Othman’a Kur’an-ı Kerim hediye etti. (İLKHA)

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.