Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez Kazakistan'da foto

Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez Kazakistan'da foto

Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez, Ahmet Yesevî Camiî açılış törenine katılmak üzere Kazakistan'a gitti.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından ibadete açılacak Ahmet Yesevî Cami açılış törenine katılmak üzere Kazakistan’nın başkenti Astana’ya giden Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez, Kazakistan Müslümanları Dini İdaresi Başkanlığı’nı ziyaret etti. Görmez, ayrıca, Nur Astana Medresesi’nde eğitim gören öğrencilerle de bir araya geldi.

İlk olarak Kazakistan Müslümanları Dini İdaresi Başkanlığı’nı ziyaret eden Diyanet İşleri Başkanı Görmez, burada Genel Sekreter Gılımbek Majiev ve Astana Baş İmamı Nauruzbay Ötpenov ile görüştü.

Görmez, burada yaptığı açıklamada, “İnşallah Cuma günü, yani yarın, her iki ülkenin arasında var olan dostluğu ve kardeşliği ebediyete kadar sürdürecek olan çok güzel bir caminin, mabedin açılışını birlikte yapacağız. Çünkü Pir-i Türkistan olarak bildiğimiz Hoca Ahmet Yesevi sadece sizin değil; bizim de, hepimizin de büyüğüdür. Onun Anadolu’ya gönderdiği âlimler, alperenler, tasavvuf büyükleri aynı zamanda Anadolu’nun Müslümanlaşmasını sağlamışlardır. Hatta Rumeli, yani Balkanlar olarak bildiğimiz ülkelerdeki Müslümanlar da Müslümanlıklarını Hoca Ahmet Yesevi’nin talebelerine borçludur. Onun için Hoca Ahmet Yesevi Türbesinin yanı başında bir mabedin, bir caminin birlikte inşa edilmiş olması son derece önemlidir.” diye konuştu.

“Bir ülkenin maddi kalkınması ne kadar önemliyse, manevi kalkınması da o kadar önemlidir”

Türkiye ile Kazakistan arasında bütün dünyaya örnek olabilecek ilişkilerin mevcut olduğunu söyleyen Görmez, “Diyanet İşleri Başkanlığı olarak Kazakistan Dini İdaresiyle ilişkilere hep çok önem vermişizdir. Kazakistan, Orta Asya’nın her geçen gün yıldızı daha da parlayan güzel bir ülkesidir. Sayın Cumhurbaşkanı Nazarbayev’in son derece dirayetli ve hikmetli yönetiminde hem istikrarı, hem ekonomik gücünü ortaya koymuş bir ülke. Ancak tarih bize sadece maddi zenginlikle ülkelerin ayakta kalamayacaklarını göstermiştir. Bir ülkenin maddi kalkınması ne kadar önemliyse, manevi kalkınması da o kadar önemlidir. Onun için dini idareye, dini idare başkanlığına ve buradaki âlimlere, din adamlarına çok büyük görev düşüyor.” dedi.

“Hoca Ahmet Yesevi’nin temellerini attığı o tasavvuf tecrübesini çok iyi muhafaza etmek gerekir”

“Bir defa din hizmeti güçlü olacak. Din hizmetini yürüten bütün imamlar âlim olacak.” diyen Görmez, sözlerine şöyle devam etti: “İkincisi din eğitimi, yani nesillerin, çocukların, gençlerin aldıkları din eğitimi güçlü olacak. Sadece camilerde değil, okullarda da herkesin İslam dinini en iyi şekilde öğrenmesi lazım. Üçüncüsü de bu toprakların tarihinde var olan o İslam anlayışını muhafaza etmektir.”

Görmez, her türlü aşırılıktan, ifrattan, tefritten uzak durmak gerektiğini ve bunun da bilim, hikmet ve marifetle olacağını sözlerine ekledi.

Kazakistan Müslümanları Dini İdaresi Başkanlığı’nın ardından Nur Astana Camisini ziyaret eden Diyanet İşleri Başkanı Görmez, burada Nur Astana Medresesi’nde eğitim gören öğrencilerle bir araya geldi.İLKHA













HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler