“Diyarbakır Belediyesinin 13 milyon TL elektrik borcu var”

“Diyarbakır Belediyesinin 13 milyon TL elektrik borcu var”

Diyarbakır’da katıldığı bir toplantıda konuşan Türkiye Elektrik Dağıtım Anonim Şirketi (TEDAŞ) Genel Müdürü Mükremin Çepni, Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi’nin 13 milyon TL elektrik borcu olduğunu söyledi.

Türkiye Elektrik Dağıtım Anonim Şirketi (TEDAŞ) Genel Müdürü Mükremin Çepni ve beraberindeki heyet, bir dizi görüşmelerde bulunmak üzere Diyarbakır’a geldi.

Görüşmelerin ardından Dicle Elektrik Dağıtım Anonim Şirketi’nde (DEDAŞ) basın toplantısı gerçekleştiren Çepni, çiftçilere yönelik uygulanacak ‘Helalleşme kampanyası ’ ve resmi kurum ile belediyelerin TEDAŞ’a olan borcu hakkında açıklamalarda bulundu.

“Çiftçilerle helalleşme kampanyası 31 Aralık’a kadar uzatıldı”

Çitçilerle helalleşme kampanyasının normal olarak 6 Kasım’da bittiğini, ancak Bakanlar Kurulu’nun aldığı kararla bu tarihin 31 Aralık’a kadar uzatıldığını belirten Çepni, “Biz, şirketlere işletmeyi devrederken, alacak ve vereceklerin bir bölümünü TEDAŞ olarak devraldık. Bu alacaklar içerisinde tarımsal sulama alacakları, belediye alacakları ve resmi kurum ve kuruluşların alacakları da vardır. Bunların toplamı 3,8 milyar TL’dir. Bu rakamdan yanlış miktarlar düşüldüğünde yaklaşık 3,4 milyar TL gibi anaparası olan bir alacak, TEDAŞ’ta kaldı. Bu alacakların tahsili için torba yasada özellikle tarımsal sulamadan anaparayı alarak, geri kalan faizi affetmek suretiyle güzel bir yasa çıktı. Bununla birlikte TEDAŞ olarak ‘Gelin helalleşelim’ adı altında kampanya başlattık. Kampanya normalde 30 Kasım’da bitecekti ancak, Bakanlar Kurulu’nun aldığı kararla 31 Aralık’a kadar uzatıldı. 31 Aralık’a kadar başvuran çitçimizden faiz ve gecikme zammı alınmayacak. Kullanıcılarımız, bu kampanya kapsamında borçlarını 5 yıl taksitle ödeyebilirler.” dedi.

Diyarbakır’ın 114 milyon 554 TL borcu var, bu borcun 13 milyonu belediyeye ait”

Resmi kurum ve belediyelerin TEDAŞ’a olan borçları hakkında bilgilendirme yapan Çepni, Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi’nin 13 milyon TL elektrik borcu olduğunu söyledi.

Belediye ve resmi kurumların elektrik borçlarını ödememesi halinde ileride sorun yaşayabileceklerini kaydeden Çepni, “Resmi kurum ve belediyelerin TEDAŞ’a borçları var. Diyarbakır’ın 114 milyon 554 TL borcu vardır. Bu borcun 90 milyonu tarımsal sulama borcu, 13 milyonu belediye borcudur. 6 milyonu da resmi kurum ve kuruluşların borcudur. Bu kurumlar, Sayıştay denetimine tabidir. Kendilerine bu yasadan faydalanmayı tavsiye ediyorum. Borç yükünü hafifleten kampanyaya başvurmadıkları sürece, kendilerine büyük sorunlar çıkacaktır. İleride Sayıştay denetimlerinde belediye ve resmi kurumların başları ağrıyabilir.” ifadelerini kullandı.

“DEDAŞ devlete devredilmeyecek”

Son zamanlarda ortaya atılan DEDAŞ’ın yeniden TEDAŞ’a devredileceği şeklindeki iddiaların asılsız olduğunu da aktaran Çepni, “DEDAŞ görevinin başında ve devlete devredilmeyecektir. Bunlar dedikodudur. DEDAŞ, dağıtım ve perakende şirketi olarak görevini yürütüyor. Biz de elimizden geldiğince denetliyoruz. Dağıtım şirketleri devletin kontrolü altındadır.” şeklinde konuştu. (Hamza Adiyaman/Ali Fidancı-İLKHA)

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.