Diyarbakır Bismil'de kaçak trafolar drone ile tespit edildi

Diyarbakır Bismil'de kaçak trafolar drone ile tespit edildi

Bismil ilçemizde bir seranın ısıtılmasında kullanılan ve çevresi duvarlarla örülerek gizlenen 3 kaçak trafo, drone yardımıyla tespit edildi.

Bismil ilçemizde bir seranın ısıtılmasında kullanılan ve çevresi duvarlarla örülerek gizlenen 3 adet kaçak trafonun varlığı, drone yardımıyla tespit edildi.

Enerji kalitesini düşüren kaçakla mücadeleyi bir süredir drone destekli sürdüren Dicle Elektrik ekipleri, Bismil ilçesinde kullanılan kaçak trafolarla ilgili harekete geçtiler.

İlçede sayıları hayli fazla olan seralardan birinin, kömür veya diğer yakıtlar yerine kaçak elektrikle ısıtıldığını belirleyen ekipler, burada denetim yapmak istediler ancak sera sahipleri, buna izin vermediler.

Bunun üzerine ekipler, söz konusu seradaki kaçak trafo denetimini drone yardımıyla gerçekleştirdiler.

Seraya yaklaşık bir buçuk kilometre mesafeye kadar yaklaşan ekipler, buradan kaldırdıkları drone ile havadan detaylı inceleme yaptılar.

Drone kamerasından alınan görüntülere göre, 25 dönümlük alan üzerinde kurulu seranın hemen yanında direk üzerinde bir adet kayıtlı trafo bulunduğu ancak buradaki ana hattan da yandaki binaya harici olarak orta gerilim yeraltı kablosu çekildiği belirlendi.

Söz konusu yapının yanında, çevresinin dışarıdan bakıldığında görünmemesi için briket duvarla örülerek gizlenen 3 adet kaçak trafo tespit edildi.

Kurum avukatları, görüntülerle birlikte durumu Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığına ilettiler. Savcılık, trafolara el konulması için dosyayı mahkemeye sevk etti.

Mahkemenin el koyma kararının ardından ekipler, jandarmayla birlikte seraya giderek, kaçak şebekeyi topladı. Ekipler, toplam 4 bin kVA gücünde olduğu belirlenen 3 trafoya el koydu.

Konuyla ilgili açıklama yapan kurum yetkilileri, "Serada tespit ederek el koyduğumuz kaçak trafolar ile 8 bin konutun elektrik ihtiyacını karşılamak mümkün. Bu azımsanmayacak bir güç. Seranın normalde kömür veya diğer yakıtlar kullanılarak ısıtılması gerekirken, burada kaçak elektrikle ısıtma sağlanıyormuş. Trafoların gücünden yola çıkarak bu serada ayda ortalama bir milyon liralık kaçak elektrik tüketildiğini hesapladık. Şimdi yasal yollardan geriye dönük hesaplamalar yapılarak sera sahipleri hakkında gerekli cezai işlem uygulanacak. Ayrıca, adli açıdan da sera sahipleri hakkında suç duyurusunda bulunuldu." dediler. 

İLKHA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.