"Diyarbakır’da birey başına günlük bir kilogram atık düşüyor"

"Diyarbakır’da birey başına günlük bir kilogram atık düşüyor"

"Sıfır Atık Projesi" tanıtım toplantısında konuşan Diyarbakır Valisi Hasan Basri Güzeloğlu, kentte kişi başına günlük yaklaşık bir kilogram atığın düştüğünü söyledi.

Devlet Su İşleri Toplantı Salonu’nda Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan öncülüğünde başlatılan “Sıfır Atık Projesi” Diyarbakır Valisi Hasan Basri Güzeloğlu’nun katılımıyla yapıldı.

Tanıtım toplantısında konuşan Diyarbakır Valisi Hasan Basri Güzeloğlu, kentte kişi başına günlük bir kilogram atığın bulunduğunu söyledi.

Güzeloğlu, “Sanayi, sanayiye bağlı üretimin ve üretime bağlı tüketimin kalıpların değişmesiyle, yaşam alışkanlıklarının değişmesinde atık miktarında ve çevreye attığımız zararlı maddelerin hem hacimsel hem de niteliksel olarak ağırlığında ve riskinde çok büyük bir artış var. Diyarbakır’da günlük birey başına bir kilograma aşkın atık miktarımız var. Bu atıklar niteliksel olarak farklılıklar gösteriyor. Bu atıkların bir bütün olarak, hepsinin bir anda ve bir yerde ne sağlıklı muhafaza edilmesi ne ayrıştırılması ne de ekonomik olarak şüphesiz dönüştürülmesi mümkün değildir.” dedi.   

“Sıfır Atık Projesi bütün atıkların ayrıştırılmasından sonra atıkların yeniden kazandırılmasını amaçlayan bir yaklaşımdır.” diyen Güzeloğlu şunları kaydetti:

“Aslından Sıfır Atık diyerek atığın kitlesel olarak hem hacmini hem de zararları etkilerini en azına indireceğiz. Şüphesiz bundan kazan biz ve gelecek nesillerimiz olacaktır. Bir ton atık kâğıdı kazandığımızda ve dönüşüme konu yaptığımızda yaklaşık 20 ağaç kesilmekten kurtuluyor. Atılan heba olan yok olan ve bizim için yaşam formumuz ve yaşam standartlarımız için risk olanı bertaraf etmek, onu dönüştürmek, bundan ekonomik bir kazanç elde etmektir. Yaşanılabilir bir çevrede gelecek nesillere temiz sağlıklı bir dünya bırakmak. Enerji tüketimi sera gazı etkisi hepimizin paylaştığı, karşılaştığı küresel ısınma, iklim ve buna bağlı dengesizlikleri bile en aza indirecek bir yaklaşımdır.”

Tanıtım toplantısına Diyarbakır Emniyet Müdür Tacettin Aslan, Dicle Üniversite Rektörü Talip Gül, Büyükşehir Belediyesi Cumali Atilla ve kurum müdürleri katıldı. (Emrah Deniz-İLKHA) 











HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler