Diyarbakır Fetih Marşı Güfte Yarışması başvuruları başladı

Diyarbakır Fetih Marşı Güfte Yarışması başvuruları başladı

​Diyarbakır Fethi’nin 1383'üncü yıl dönümü dolayısıyla Büyükşehir Belediyesi ile Eğitim-Bir-Sen birlikteliğinde Türkçe ve Kürtçe kategorilerde düzenlenen Fetih Marşı Güfte Yarışmasına başvurular başladı.

Diyarbakır Fetih Marşı Güfte Yarışmasının tanıtımı için Sezai Karakoç Kültür Merkezinde basın toplantısı düzenlendi.

Toplantıda konuşan Eğitim-Bir-Sen Diyarbakır Şube Başkanı Ramazan Tekdemir, tarihte yaşanan bazı büyük hadiselerin olduğunu, bu hadiselerin toplumların kaderini şekillendirmede çok önemli bir işlev gördüğünü söyledi.

Tekdemir, "İçinde yaşadığı toplumu zaman içerisinde yoğuran, birbirine kenetleyen bir maya olur. Ortak bir sahiplenme ‘fikir ve duygusunun ’ içini doldurmaya elverişli bir konum üretirler. Zamanla toplumlar veya milletler, o büyük tarihi olayları yorumlayarak, onların anlamlarıyla kendi kimliklerini, benliklerini, bilinçlerini ve tarih içerisindeki varoluş süreçlerini anlamlandırırlar." diye ekledi.

Diyarbakır’ın fethinin de böyle ihtişamlı bir olay olduğunu belirten Tekdemir, "Bize düşen bütün paradigmalarıyla bu büyük tarihsel olayın her anını canlı kılmak. Hafızalarda diri tutmak ve bir şuur edinmeye vasıta kılmaktır. Adeta bu büyük olayı kültürel bir anıt olmaktan çıkarıp, yaşayan bir organizasyona dönüştürmektir." ifadelerini kullandı.

Tekdemir, "Anadolu’nun İslam kapısı olması hasebiyle sahabelerin İslam yurdu haline getirdiği bu topraklara İslam'ın hayat bahşeden mesajları ile sağlam bir temel kazınmıştır." dedi.

Türkçe ve Kürtçe kategorilerinde yapılacak

Büyükşehir Belediyesi ile ortaklaşa başlattıkları yarışma hakkında bilgi veren Tekdemir, şunları kaydetti:

Diyarbekir’in fethinin 1383. yıl dönümü münasebetiyle Eğitim-Bir-Sen olarak Büyükşehir Belediyesi ile birlikte Türkçe ve Kürtçe kategorilerinde ödüllü Fetih marşı yarışması başlatarak fetih ruhunu ve bilincini güfte ve beste ile yorumlayarak yeniden bir bilinç oluşturmak ve var olan bilinçleri tazelemek istedik.
Bu yarışmayı ortaokullar, liseler, üniversiteler, sivil toplum kuruluşları, ve ülkemizin her yerinden katılımcıların başvurusuna açık tutarak, şehrimizin İslam'la yeniden başlayan tarihini tahkim kılmak ve ruh dinamizmi oluşturmak istedik.

Yarışmamız Türkçe ve Kürtçe Kategorilerinde başvuruya açık olup, ayrı ayrı ödüllendirmeleri yapılacaktır. Yarışmamıza başvurular 20 Nisan 2022 tarihine kadar devam edecek olup 25 Nisan’da dereceye girenler ilan edilecektir.

Tekdemir, yarışmada emeği geçen Vali Münir Karaloğlu ile belediyeye teşekkür etti.

Yarışma şartları

20 Nisan'da sona erecek yarışmanın konusunun; “İslamiyet, İslam Medeniyeti, Barış, Diyarbekir, Fetih, Fethin Sembolleri, Hazreti Süleyman, Sahabe, Kutlu Nesil” kavram ve konularını içerisinde barındırması gerekiyor.

Yarışmaya Türkiye genelinde her yaş grubundan katılımcı başvurabilecek. Yarışmaya ayrıca Türkiye geneli resmi ve özel tüm okullarda çalışan öğretmenler ile resmi ve özel okullarda öğrenim gören lise öğrencileri katılabilecek. Yarışmada biçim ve ölçü sınırlaması olmayacak. Yarışmacı istediği biçimi tercih edebilecek. Eser, marş olmaya ve bestelenmeye uygun olması gerekiyor. Güfteler dil kurallarına uygun biçimde yazılması gerekiyor. Bir yarışmacı 1’den fazla eserle katılabilecek.

Katılımcılar eserlerini Eğitim-Bir Sen Diyarbakır 1 Nolu Şubeye elden veya [email protected] adresine e-posta yoluyla teslim edecek. Yarışmacılar Katılım Formunu eksiksiz olarak doldurarak eserlerini elden veya posta yoluyla Eğitim-Bir Sen Diyarbakır 1 Nolu Şubeye birlikte teslim edecek.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.