"Diyarbakır gerçeğini dünya ile buluşturmamız lazım"

"Diyarbakır gerçeğini dünya ile buluşturmamız lazım"

​Karacadağ Kalkınma Ajansı 2018 Mali Destek programında konuşan Diyarbakır Valisi Hasan Basri Güzeloğlu, kentin güçlü bir stratejik merkez olma yolunda ilerlediğini söyledi.

Karacadağ Kalkınma Ajansı 2018 Mali Destek programında konuşan Diyarbakır Valisi Hasan Basri Güzeloğlu, kentin, Türkiye ve bölgesel anlamda güçlü bir stratejik merkez olma yolunda ilerlediğini söyledi.

Güzeloğlu, özellikle okul öncesi eğitim için 4.5 milyonluk yatırımla büyük mesafe katlettiğini söyleyerek, ihracatta da yaklaşık 200 milyon dolara ulaştıklarını belirtti.

Güzeloğlu, sanayi ürün çeşitliliğinde Diyarbakır’ın 2’nci sırada yer aldığını dile getirerek, “2017 yılının son çeyreğinde yüzde 11.1 baz etkisinden arındırılmış büyüme oranıyla Türkiye dünyada en yüksek büyümeyi gerçekleştiren ve sürdürülebilir büyüme perspektifinde dünyanın en öne çıkan ülkesi oldu. Bugün açıklanan verilerde sanayide altını çiziyorum ürün çeşitliliğinde Avrupa birliğinin 7’inci büyük ülkesi oldu. Ama daha anlamlı kılan sanayide ürün çeşitliliği artışında 2’nci sıradayız. Bütün ifade edilen, güven bozmaya yönlen bütün bu anlamdaki manipülasyonlara rağmen Türkiye bu açık ekonomik gerçeklerle yoluna emin adımlarla yürüyor.” dedi.

Diyarbakır’ın stratejik bir merkez noktası temsil ettiğine dikkat çeken Güzeloğlu, “Bugün Diyarbakır geçmişinden aldığı bu büyük mirası geleceğe taşımak, 21’inci yüzyılda Türkiye ve bölgesiyle ilişkilerinde bu anlamda çok güçlü bir stratejik merkez olma yolundadır. Türkiye’nin Ortadoğu’ya açılan ticaret merkezi lojistik kavşak noktasıdır. Diyarbakır’ın tarihi geçmiş ve derinliklerinden aldığı büyük güç ve dinamik bugün mevcut ve geleceğimizi taşıyacak en büyük güvencemiz olmaktadır.” ifadelerini kullandı.

“Okul öncesi için 4 buçuk milyon liralık katkı sağladık”

Güzeloğlu, 3-5 yaş arası okul öncesi eğitme büyük bir paya ayırdıklarını aktararak, “Okul öncesi için 4 buçuk milyon liralık katkı sağladık. Kodlama, robotik eğitim diyoruz. Bunlar belki bu yaş grubunda bizlere biraz uzak olabilir. Akıllı ürünlere kullanırken artık diyoruz ki Türkiye akıllı ürünleri kullanan değil kendi ürünlerini kullanan bir ülke olmak zorundadır. Bunu sağlamanın yolu da bu yaştan ve bu bazdan bu kaynakları bu eğitim öne çıkartmak ve katkı sağlamak. Bu konuda bütün paydaşlarımızı proje üretmeye bizimle birlikte işbirliği geliştirmeye özellikle davete diyorum.” dedi.

Diyarbakır’ın tarihi anlamda önemli yer tuttuğuna vurgu yapan Güzeloğlu devamında şu ifadeleri kullandı:

“Bugün artık büyük bir zenginliği Türkiye’nin en çok tescilli ve değerli tarihi varlıklarının kültürel birikimini barındıran Diyarbakır’ı turizmin dünya çapında bir marka kenti halinde getirmezsek bilin bu aziz kentin eksikliği değil, bu kentte yaşayan yöneten ve nefes alan bizlerin eksikliğidir. Diyarbakır’ın her köşesinde sizi şaşırtan, içine çeken 12 bin yılın geçmişini sizlere hatırlatan anlatan dokunduğunda sizi büyüleyen çok önemli alanlar var. Yıllarca ihanet örgütlerin ve terör örgütlerinin bu kentin gelişme ve kalkınma önüne çektiği Diyarbakır’ın hak etmediği bu örtüyü ve üzerindeki biriken külü üzerinden atalım. Diyarbakır gerçeğini o pırıl pırıl medeniyet geçmişini tarih ve turizm birikimini dünya ile buluşturalım."

Diyarbakır'ın tarihi geçmişine değinen Güzeloğlu, "Bir başlıkta bile hedefi bir milyona taşıdığınız bir yataklama konuklama diğer başlıkları eklediğiniz zaman ismin zikretmek istemiyorum. Çünkü hiçbiri Diyarbakır’ın karılaştığı ve karışılacağı bir kent değildir. Ne Avrupa’da ne de dünyada medeniyet geçmişi insanlık tarihi kadar eski olan Diyarbakır’la karşılaştırılabilecek hiçbir kent söz konusu değildir. Belki ikizimiz, kardeş komşumuz Şanlıurfa ile birlikte düşünmek gerekir. Mezopotamya gibi insanlık tarihinin kadim geçmişinin bereketli hilalinin bir büyük medeniyet merkezinin iki kenti Diyarbakır ve Şanlıurfa’nın dışında bugün öne çıkan dünyada marka diye tırnak içinde ifade ediyorum kentlerin hiçbirisi tarihi geçmişi sunduğu derinlikleri ve şüphesiz turizme dönük altyapılarıyla Diyarbakır’ın karışılacağı kent değildir.  Diyarbakır’ı Diyarbakır gerçeğini dünya ile buluşturmamız lazım. Bunu bu yıl çok önemsiyoruz."

Güzeloğlu, "Açılan şirket sayısını Diyarbakır’ın tarihinden geriye dönük bütün yıllarında daha fazla bir sayıya ulaştı. Dağıtılan teşvik sayısı rekor kırmış 890 milyon Türk Liraya ulaşmış 6 bin 831 istihdam taahhüt etmiştir. İhracat çok uzun yılar ortalamasında geriye dönük yılları aşmış, yaklaşık 200 milyon dolarla bitirecek bir perspektifi sunmuştur. Kasım sonu 190 milyon dolara geldik. Şimdi 2018 için artık Diyarbakır’ın minimum 300 milyon dolar bir ihracat hedefini ortaya koyduk. Belki daha fazla ilk anda aşarı gelebilir. Asla değil, sadece Lice’de terör nedeniyle yıllarca kapalı duran yerel kaynakları doğrudan değerlendirecek olan yem ve mermer fabrikasının faaliyete geçmesi bile bu hedefi bir anda 400 milyon dolarlara taşıyacak bir alt yapıyı ve varlığı söylüyor." şeklinde konuştu.

Silvan Projesinin tamamlanmasıyla sulu tarıma geçileceğini söyleyen Güzeloğlu, "Türkiye’de en çok pamuğu üreten en kaliteli pamuğu üreten şu anda biz ikinciyiz. Silvan Projesiyle 325 bin hektar alanı sulanacak sulu tarıma geçecek. Pamuktan mısıra sulu tarımdan endüstriyel girdi olacak bütün sanayi ürünlerini üretimiyle 300 bin kişiye doğrudan istihdam yılda 1,2 milyar Türk Lirası ekonomiye katkı sağlayacak bu projeyle birlikte ki 2023 sonudur, inşallah Diyarbakır’ın dışında tekstil üretecekler bin kere düşünmek zorunda kalacak.” ifadelerini kullandı.

İLKHA














 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.