Diyarbakır keresteciler esnafı yangın sonrası yaralarını sarmaya çalışıyor

Diyarbakır keresteciler esnafı yangın sonrası yaralarını sarmaya çalışıyor

Diyarbakır keresteciler sitesinde çıkan yangından sonra yaralarını sarmaya çalışan esnaf, yetkililerin kendilerine yardım etmediğini belirttiler.

Diyarbakır keresteciler sitesinde beli aralıklarla çıkan yangın esnafı ciddi zarara kayarken, yetkililerin keresteci esnafa sahip çıkmaması tepkilere neden oluyor.

Geçtiğimiz aylarda Diyarbakır keresteciler sitesinde çıkan yangında birçok is yeri çıkan yangından dolayı kullanılamaz hale gelmişti. İş yerinde yangın çıkan esnaf yaralarını yavaş yavaş sarmaya başladı.

Esnaf yangınlardan sonra toparlanmaya çalışırken, kendilerine hiçbir yardımın yapılmadığını belirterek, yetkililerden yardım yapılmasını istediler.   

Merkez Bağlar ilçesi Doç. Dr. Ahmet Bilgin Caddesi üzerinde bulunan Keresteciler Sitesinde (Direkhane) 13 Ağustos 2016 tarihinde bir iş yerinde çıkan yangın nedeniyle 4 iş yerini küle dönmüştü. Çıkan yangının ardından bir esnafın iflas ettiği öğrenildi.

Olayın ardından birçok yetkilinin kendilerini ziyaret ettiğini söyleyen Keresteciler, bu güne kadar kendilerine hiçbir yardımın yapılmadığını söylediler.

Yangında bütün makine ve malzemelerinin kül olduğunu belirten Abdülhalim Açış, “ Yangın 3 ay önce meydana geldi. Benim dükkânımla beraber 3 tane iş yeri alevler içerisinde kalmıştı. İtfaiye ekiplerinin müdahalesi yetersiz kalınca TOMA’lar müdahale etti. Yangın 4 saatlik bir çalışmanın sonucunda ancak söndürüle bildi. Olayın üzerinden 3 ay geçti, bütün malzemelerim yandı, makinalarım hurdaya döndü. Hem devlet hem de belediye bize yardım edeceklerini söylediler. Diyarbakır Büyük Şehir Belediyesine, Bağlar Belediyesine ve Valiliğe itfaiye raporuyla beraber başvurduk. Şu ana kadar sadece Bağlar Belediyesi bir miktar çimento verdi.” diyerek yetkililerin ilgisizliğine işaret etti.

İtfaiyenin zamanında müdahale etmediğini ve yetersiz kaldığını söyleyen Açış, “Devlet yetkililerinden hiçbir yardım ve sonuç alamadık. Dilekçelerimizle itfaiye tutanağıyla beraber başvuru yapmamıza rağmen herhangi bir cevap ve yardım alamadık. Site içerisinde yangın söndürme ekipmanları olmuş olsaydı 30 yıllık emeğim makinalarım heba olmamış olacaktı. Ben resmen iflas ettim. Buna rağmen yine de ayakta durmaya çalışıyoruz.” ifadelerini kullandı.

Bunların yanı sıra keresteciler sitesinin şehir dışına çıkartılması gerektiğini ifade eden esnaf, belediyenin bu konuda görevini yerine getirmediğini söyledi.

Açış, “Sitenin şehir dışına taşınması hem sağlıklı olur hem de verimli olur. Yalnız şunu da belirtmek gerekir ki eğer site taşınırsa, burada ki esnafın büyük çoğunluğu devlet desteği olmadan taşınamaz. Maddi olarak 3 ay oldu hiçbir malzemem yok boş bir dükkânım var ben de gelip burada boş boş oturuyorum. Makine kurmam lazım yeri betonlamam lazım ama hiçbirini yapamıyorum.” ifadelerini kullandı.

Yangından dolayı 4 esnafın zarar gördüğünü belirten Esnaf ve Sanatkârlar Odalar Birliği Başkan Vekili ve Keresteciler ve Direkçiler Oda Başkanı Abdullatif Aykun ise “Zarar gören esnafımızdan 3 tanesi çok hasarlı, bir tanesi de normal hasarlı, toplam 4 esnafımız zarar gördü. Vali beyde ziyaretimize geldi. Biz kendisine de bu konuda esnafımıza nasıl yardımcı olabilirsiniz dedik, o da 'bizim mevzuatımızda böyle bir şey yok ama yinede araştırıp bakacağız' dedi.” şeklinde konuştu.

Hatırlanacağı üzere geçtiğimiz Ağustos ayında Diyarbakır'da mobilya yapımında kullanılan malzemelerin bulunduğu Keresteciler Sitesinde bir iş yerinde çıkan yangın 4 iş yerinde hasara neden olmuştu. Yangında can kaybı yaşanmazken büyük maddi zarar meydana gelmişti.

İLKHA















HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.