Diyarbakır Valiliğinden aralarında Çınar’ın olduğu 5 ilçeye uyarı

Diyarbakır Valiliğinden aralarında Çınar’ın olduğu 5 ilçeye uyarı

Diyarbakır Valiliği aralarında Çınar’ın da olduğu 5 ilçeyi, Eğil'de bulunan Dicle Barajının 3 kapağından birinin tazyikli su nedeniyle patlaması sebebiyle uyarıda bulundu.

Eğil İlçemize bağlı Selman Mahallesi'nde bulunan Dicle Hes Barajının 3 kapağından biri tazyikli su nedeniyle patladı.

Edinilen bilgilere göre, Dicle Hes Barajına Devlet Su İşleri (DSİ) tarafından konulan 3 kapak, son günlerde etkili olan aşırı yağış nedeniyle artan suyun tahliyesi için açıldı. Tazyikli su nedeniyle bir baraj kapağının yerinden koptuğu ve suyun nehir yatağına doğru akmaya başlandığı belirtildi.

Diyarbakır Valiliği aralarında Çınar’ın da olduğu 5 ilçeyi uyardı. Valilik açıklamasında, “Dicle Nehri üzerinde sulama, içme suyu ve enerji amaçlı inşa edilen ve 2000 yılından beri işletmede olan Dicle Barajında son günlerde aralıksız ve mevsim normallerinin üzerinde yağan yağışlar nedeniyle rezervuarda su seviyesi hızla yükselmiştir. Seviye yükselmesini kontrol altına almak gayesiyle üç adet olan Baraj dolusavak kapaklarından bir âdetinin açılması çalışması esnasında 13.12.2018 tarihinde saat 18.30 sularında radyal kapak kazaen yerinden kopmuştur. Bunun neticesinde barajdan yaklaşık 1600 m3/sn su, bu kapaktan doğal Nehir yatağına doğru boşalmaktadır. Bu durum Dicle nehri yatağında mevcut seviyenin üzerinde üç veya dört metre daha fazla su yükselmesine ve Nehir yatağındaki suyun genişleyerek akmasına sebep olacağından ve il merkezine yaklaşık 4 saat içerisinde ulaşması beklendiğinden, Nehir yatağı kenarında can, mal ve hayati tehlikeye meydan vermemek için Eğil, Yenişehir, Sur, Çınar ve Bismil ilçelerimizin sınırları içerisinde ve il merkezinde Dicle Nehri yatağına komşu ve yakın olan yerleşim yerlerinde yaşayan ve bu güzergâhları kullanan tüm vatandaşlarımızın Nehir yatağından uzak durmaları ve daha dikkatli olmaları hususu;  Kamuoyunun bilgilerine saygı ile duyurulur.” ifadeleri kullanıldı.


ÇINARINSESİ

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler