Diyarbakır Yolboyu Pirinçlik köylüsü atık suyun karıştığı kuyu suyunu içiyor

Diyarbakır Yolboyu Pirinçlik köylüsü atık suyun karıştığı kuyu suyunu içiyor

Diyarbakır'ın Kayapınar ilçesinde içme suyu şebekesi olmayan mahalle sakinleri, kanalizasyon suyunun karıştığı kuyu suyunu içiyor.

Diyarbakır'ın Kayapınar ilçesi Yolboyu Pirinçlik Mahallesi'nde altyapı ve su sıkıntısı yaşayan halk, pis suyun karıştığı kuyu suyunu içmek zorunda kaldıklarını dile getirdiler.

Atık su ve içme suyu şebekesi olmadığı için kendi imkânlarıyla kuyular açtıklarını belirten mahalle sakinleri, ancak içme suyuna atık suyun karıştığını ve çocukların hastalandıklarını söylediler.

Yolboyu Pirinçlik Mahallesi sakinleri, aynı zamanda, yerleşim yerine 2 kilometre uzaklıkta bulunan okula da servis olmadığını belirterek, çocukların çamurlu yolu kullanarak okula gitmek zorunda kaldıklarını ifade ettiler.

Mahalle sakinlerinden Rabia Durmaz, defalarca ilgililere dilekçe verdiklerini, ancak hiçbir şekilde cevap alamadıklarını belirtti.

Durmaz, “Suyumuz yok, elektriğimiz yok, altyapımız yok, okul servislerimiz yok, çocuklarımız bitlendi ve hepimiz zor durumdayız, zor koşullarda yaşıyoruz. Şu an çamurlar içindeyiz, çocuklarımızı okula gönderemiyoruz, hepimiz mikrop kapmışız, hastayız. Acil hastalarımız olunca, biz o hastalarımızı yola çıkaramıyoruz. Ambulans gelince çamurda kalıyor. Bize yardımcı olmalarını istiyoruz. Çamurlu su içiyoruz, çocuklarımız her gün ishal, kusma, gibi rahatsızlıklar yaşıyorlar. Bir şekilde zehirleniyoruz. Daha dün serumun altından çıktım.” dedi.

Mahalle sakinlerinden Medine uğurlu ise “Perişan durumdayız, küçük çocuklarımız var, elektrik yok, su yok, bütün makinelerimiz yanmış. Yol yok, çocuklarımız okula giderken zorluk çekiyor. Yol çamurlu olduğun için, çocuklarımız okula gitmek istemiyor. İsteriz ki çocuklarımız bir yerlere gelsin, biz geri kaldık onlar geri kalmasın. Şebeke suyu, elektrik ve yol istiyoruz, burada perişan olmuşuz. Kanalizasyon ve içme suyumuz birbirine karışmış, çocuklarımız zehirleniyor.” şeklinde konuştu.

“Çocuklarımız kirli su içtiği için enfeksiyon kaptı”

Bir başka mahalleli Besra Birsen, altyapı olmadığı için büyük sıkıntılar çektiklerini ifade ederken, bütün ilgili yerlere müracaat etiğini belirten Celal Küçüker de şöyle konuştu:

“Burada dört tane sorunumuz var; kanalizasyon, su, elektrik ve yol. Çocuklarımız okula gidemiyor, okul 2 kilometre bizden uzaktır. Ayrıca bunun için 3 defa büyükşehir belediyesine gittim, Kaymakamlığa, Milli Eğitim Müdürlüğüne, ulaştırmaya gittim. 3 yıldır bunun mücadelesini veriyorum. Hep evet diyorlar, ama kimse bu sorunu çözmüyor. Burada atık suyla kuyu suyu birbirine karışıyor. Kanalizasyon olmadığı için atık suyu ile içme suyu kuyusu yan yanadır. İkisi birbirine karıştığı zaman çocuklarımızı bağırsak enfeksiyonu oluyor. Dün değil evvelki gün çocuklarımızı hastaneden çıkardım. Kirli su içtiğimiz için, bağırsak enfeksiyonu kapmışlar. Doktorlar bize diyor ki hazır su için, nasıl içeceğiz? Burada 55 tane hane var, 55 tane kanalizasyon kuyusu var, haliyle birbirine karışıyor. Bir an önce bu insanların sorunlarının çözülmesi için devlet büyüklerinden rica ediyorum.”

Kayapınar Belediyesi ile görüşmek istediğini ancak görüşemediğini belirten Küçüker, bütün yetkililerden bu konuda yardımcı olmalarını beklediklerini sözlerine ekledi.

“Yetkililer gelsin 3 gün bu çileyi çeksin”

Yetkililerden bu sorunları çözmelerini beklediklerini dile getiren Hakkı Uğurlu ise “Mahallemizde ne kanalizasyon var ne şebeke suyu var. Bizim kanalizasyon çukuru ile içme suyu kuyumuz yanyana. İkisi arasında 5 metre yok. Kanalizasyon suyu, içtiğimiz suya karışıyor, bunları hal etsinler. Elektrik yok, çocuklar okuldan geldiğinde ders çalışamıyorlar. Yetkililer gelsin 3 gün bu çileyi çeksinler. Hepimiz aynı durumdayız. Rica ediyorum bir çözüm bulsunlar. Allah rızası için yardımcı olsunlar.” ifadelerini kullandı.

İLKHA















































HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.