Diyarbakır’da bin 147 kişi hakkında yasal işlem yapıldı

Diyarbakır’da bin 147 kişi hakkında yasal işlem yapıldı

Diyarbakır’da PDY/FETÖ soruşturması kapsamında bin 147 kişi hakkında yasal işlem başlatıldığı, 412 kişi hakkında ise tutuklama kararı verildiği belirtildi.

15 Temmuz ABD destekli darbe girişiminin ardından başlatılan soruşturmalar kapsamında, aralarında hâkim, Cumhuriyet Savcıları, Tümgeneral, Tuğgeneral, Korgeneral, General, Askeri Hâkim Savcı, Albay, Yarbay, Binbaşı, Yüzbaşı, Teğmen, Astsubay, Uzman Çavuş'un da bulunduğu birçok kişi hakkında yasal işlem başlatıldığı belirtildi.

Yapılan soruşturmalar hakkında Cumhuriyet Savcılığı tarafından yapılan açıklamada, bin 147 kişi hakkında yasal işlem başlatıldığı, 412 kişi hakkında tutuklama kararı verildiği, 318 kişi hakkında Adli Kontrol Hükümleri uygulama kararı, 63 kişi hakkında yakalama kararı verildiği, 200 kişinin serbest bırakıldığını, 59 kişinin ise kolluk işlemlerinin devam ettiği ve 95 kişi hakkında da gözaltı kararı olduğu belirtildi.

Açıklamada; haklarında işlem yapılan hâkim, savcı ve askeri personel hakkında, “Aralarında Hâkim Cumhuriyet Savcısı ve Zabıt Kâtiplerinin de bulunduğu 91 kişi hakkında yasal işlem başlatılmış, 54 kişi tutuklanmış, 24 kişi hakkında Adli Kontrol Kararı verilmiş, 12 kişi ise serbest bırakılmıştır. Tümgeneral, Tuğgeneral, Korgeneral, General, Askeri Hâkim Savcı, Albay, Yarbay, Binbaşı, Yüzbaşı, Teğmen, Astsubay, Uzman Çavuş'un da aralarında bulunduğu 259 Askeri Personel hakkında yasal işlem başlatılmış olup, 60 kişi tutuklanmış, 42 kişi hakkında Adli Kontrol Kararı verilmiş, 149 kişi ise serbest bırakılmıştır. 1 kişi hakkında yakalanmasına yönelik karar çıkartılmış olup, 7 kişinin ise Kolluk işlemleri devam etmektedir.” denildi.

Mülki idare amirleri, emniyet görevlileri, üniversite görevlileri hakkında ise “Vali Yardımcısı, Kaymakam, Kaymakam adayının da aralarında bulunduğu 8 Mülki İdare Amiri hakkında yasal işlem başlatılmış olup, 4 kişi tutuklanmış, 3 kişi hakkında Adli Kontrol Kararı verilmiş, 1 kişinin ise Kolluk işlemleri devam etmektedir. Emniyet Müdürü, Emniyet Müdür Yardımcısı, Emniyet Amiri, Baş komiser/komiser, Komiser Yardımcısı, Polis Memuru ve Diğer personellerin de aralarında bulunduğu 326 Emniyet Görevlisi hakkında yasal işlem başlatılmış, 161 kişi tutuklanmış, 41 kişi hakkında Adli Kontrol kararı verilmiş, 4 kişi serbest bırakılmış olup, 23 kişi hakkında yakalama kararı verilmiş 2 kişi hakkında ise kolluk işlemleri devam etmekte olup, 95 kişi hakkında ise gözaltı kararı verilmiştir. Rektör, Rektör Yardımcısı, Öğretim Görevlisi, Öğretim Üyesi, Araştırma Görevlisi Daire Başkanı, Müdür ve Diğer personellerin de aralarında bulunduğu 128 Üniversite Görevlisi hakkında yasal işlem başlatılmış, 37 kişi tutuklanmış, 56 kişi hakkında Adli Kontrol kararı verilmiş, 28 kişi serbest bırakılmış olup, 7 kişi hakkında yakalama kararı verilmiştir.” diye belirtildi.

Açıklamanın devamında, ceza infaz kurumları, milli eğitim, sağlık ve diğer kamu çalışanı olanlar ile ilgili olarak şu bilgiler paylaşıldı:

“İdare Memuru, Sayman, Öğretmen, Sosyal Çalışmacı, İnfaz Koruma Memuru, Cezaevi Kâtibi, Şoför, Teknisyenin de aralarında bulunduğu 51 Ceza İnfaz Kurumları/Denetimli Serbestlik Personelleri hakkında yasal işlem başlatılmış olup, 3 kişi tutuklanmış, 21 kişi hakkında Adli Kontrol kararı verilmiş, 1 kişi hakkında yakalama kararı verilmiş, 26 kişinin ise kolluk işlemleri devam etmektedir. Öğretmen, Şube Müdürü, Memur, Doktor, Eczacı, Teknik Personel, Memur'un da aralarında bulunduğu Milli Eğitim Sağlık ve Diğer Kamu Çalışanı olan 29 kişi hakkında yasal işlem başlatılmış olup, 11 kişi tutuklanmış, 15 kişi hakkında Adli Kontrol Kararı verilmiş, 3 kişi ise serbest bırakılmıştır.”

İlçelerde bulunan kamu kurum ve kuruluşlarında çalışan kamu görevlileri da aralarında bulunduğu kişilerle ilgili olarak, “İlçelerde bulunan Kamu Kurum ve Kuruluşlarında çalışan 216 kamu görevlisi ve vatandaş hakkında yasal işlem başlatılmış olup, 65 kişi tutuklanmış, 95 kişi hakkında Adli Kontrol Kararı verilmiş, 15 kişi serbest bırakılmış olup, 19 kişi hakkında yakalama kararı verilmiş, 22 kişinin ise kolluk işlemleri devam etmektedir. İş Adamı, Esnaf, Gazeteci, Avukat, Okul/Yurt Öğretmeni, Öğrenci, Serbest Meslek, Emekli Memur'un da aralarında bulunduğu Kamu Çalışanları dışında olan 39 kişi hakkında yasal işlem başlatılmış, 17 kişi tutuklanmış, 20 kişi hakkında Adli Kontrol kararı verilmiş, 1 kişi serbest bırakılmış olup, 1 kişi hakkında ise kolluk işlemleri devam etmektedir.”  denildi. (İLKHA)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.