Diyarbakır’da buğday hasadı başladı

Diyarbakır’da buğday hasadı başladı

Diyarbakır’da buğday hasadının başlamasıyla hasat hakkında değerlendirmelerde bulunan çiftçiler, bu yılın buğday fiyatlarından şikâyetçi olurken, tarım işçileri ise her gün iş bulamamaktan yakındılar.

Diyarbakır’ın Bismil ilçesinde buğday hasadı başladı. Buğday fiyatlarının geçen seneye göre düştüğünü ifade eden çiftçiler, bir dekardan 500 kilo buğday elde ettiğini belirttiler.

Hasat mevsiminin başlamasıyla çiftçi ektiği buğdayları biçmeye başlarken, zor şartlarda çalışan tarım işçileri ise her gün iş bulamamaktan şikâyetçi oldu.

Bu yılki buğday hasadı hakkında bilgi veren Bismil’in Aralık köyü çiftçilerinden Uğur Emhan, Ekim ayının sonu itibariyle ekilen buğdayın Haziran’ın 15’nde biçilmeye başladığını belirtti.

“İlaçlama konusunda sıkıntı yaşıyoruz”

Mart ayının sonu ile Nisan ayı içinde buğdayda septorya veya yaprak lekesi denilen hastalığın ortaya çıktığını söyleyen Emhan, hastalıkların buğdaya zarar vermesini engellemek amacıyla ilaçlama yaptıklarını ancak ilaç konusunda da yine maddi anlamda sıkıntı çektiklerini sözlerine ekledi.

Bir dekarda ortalama 500 kilo ürün elde ettiğini belirten Emhan, “Geçen yıl satış fiyatımızın kilosu 83 kuruş iken şimdi ise 80 kuruşa düştü. Buğday pazarlığını ise ülke içindeki tüccarlarla yapıyoruz. Ürettiğimiz pazarı ülke içinde pazarlıyoruz. Tüccarlara satıyoruz. Verim, geçen sene ile aynı sayılır.” ifadelerini kullandı.

 “İş bulmak için, köy köy geziyoruz”

Adının Mesut Erol olduğunu söyleyen tarım işçisi, köyden köye giderek işçilik yaptıklarını ifade etti.

Sabahtan akşama kadar güneşin altında çalıştıklarını sözlerine ekleyen Erol, “Ekmek parası için, helal yoldan kazanmak için çalışıp mücadele veriyoruz.” dedi.

Evinin masraflarını karşılamak için yaptığı işe katlandığını söyleyen Mehmet Mustafa Yıldırım ise,  bazı günler işin olduğunu bazı günler de iş olmadığını belirtti.

Günlük 150 TL aldıklarını ifadelerini kullanan Yıldırım, “Araba bulursak, dolduruyoruz. Bulamazsak, başka işlere yöneliyoruz. İş bulmak için, köy köy geziyoruz. Köylerde, genellikle iş buluyoruz. Bu işin sezonu bittiğinde fabrikalarda iş bulup çalışıyoruz.” Şeklinde hayat mücadelesini anlattı.

İLKHA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.