Diyarbakır'da çevre dostu berberden örnek uygulama

Diyarbakır'da çevre dostu berberden örnek uygulama

Diyarbakır'da tıraş yaparken kullandığı jiletleri atmak yerine kumbarada biriktiren berber, bu şekilde hem geri dönüşüme katkı sağlıyor hem de çöplerde yiyecek arayan canlıların zarar görmesini engelliyor.

Diyarbakır'ın merkez Kayapınar ilçesinde yaklaşık 20 yıldır berberlik yapan Mehmet Koyuncu, diğer esnafa örnek olacak nitelikte bir uygulama başlattı.

Müşterilerini tıraş ederken kullandığı jiletleri çöpe atmayan Koyuncu, "jilet kumbarası" yaparak hem geri dönüşüme katkı sağlıyor hem de çöplerde plastik ve karton toplayan insanlar ile yiyecek arayan kedi ve köpeklerin zarar görmesini engelliyor.

Huzurevleri Mahallesi'ndeki küçük iş yerinde başlattığı uygulamanın diğer berberlere örnek olmasını isteyen Koyuncu, canlıların yararına olacak işler yapmanın mutluluğunu yaşıyor.

Konuyla ilgili İLKHA'ya açıklamalarda bulunan Koyuncu, yanına gelen bir öğretmenin tavsiyesiyle bu uygulamayı başlattığını söyledi.

Koyuncu, "Eskiden usturamızı mermere dayayıp, jiletimizi çekiyorduk. Yere düşen jiletimizi sonradan çöpe atıyorduk. Bir gün Okan isimli bir hocamız burada oturuyordu. Yine öyle yapınca 'Mehmet abi, öyle yapma.' dedi. Sebebini sorduğumda, 'Öyle yapınca içeriyi süpürüp, jiletleri çöpe boşaltıyorsunuz. Bunu yapacağınıza jiletleri bir şeyin içine koyun.' dedi. Dışarıya çıktı, bir müddet sonra elinde kumbarayla geldi. Ondan sonra jiletleri bu kumbaraya atmaya başladık. 'Bunları çöpe atıyorsunuz. Çöpte poşet toplayan çocukların parmakları, yiyecek arayan kedilerinse ağzı kesilir. Ayrıca, kumbaran dolsa götürüp hurdacıya ver, kaynağımız çöpe gitmesin.' şeklindeki sözleri bana çok mantıklı geldi. Hemen bunu uygulamaya geçirdim." dedi.

"Bir öğretmen bunu düşünüyorsa niye berberler odası el atmasın?"

Bütün illerdeki berberler odasının bu yönde kampanya başlatması gerektiğini dile getiren Koyuncu, şunları söyledi:

"Düşünün, Türkiye'de birçok berber var. Her biri 3 ayda bir kumbara doldursun ve her bir kumbara 2 kilo atsın. Hesaplayın, bir Karacadağ kadar demirimiz veya çeliğimiz çöpten kurtarılmış olur. Berber odaları buna el atabilir. Bir öğretmen bunu düşünüyorsa niye berberler odası el atmasın?"

"Doğayı beraber korumuş oluyoruz"

Jiletlerin çöp yerine geri dönüşüme gönderilmesinin Türkiye ekonomisine katkı sağlayacağını vurgulayan Koyuncu, "Bu işi yapan herkes jileti kumbaraya atabilir. Mesela çöpte poşet toplayan kardeşlerimizin zarar görmemesini sağlamış olur, çöpte yiyecek arayan kedinin zarar görmemesine vesile olur. Geri dönüşüme de katkısı oluyor. Zaten ekonomik kriz var, durum iyi değil. Ülkeye katkısı olmuş olur. Doğayı beraber korumuş oluyoruz. Allah güzel iş yapanı seviyor. Güzel iş yapmak lazım." ifadelerini kullandı. 

İLKHA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.