Diyarbakır'da Kur'an kursu öğreticilerine formasyon eğitimi

Diyarbakır'da Kur'an kursu öğreticilerine formasyon eğitimi

Diyarbakır'da Kur'an kursu öğreticilerine, çocuk gelişimi alanında uzman kişilerce formasyon eğitimi verildi.

Diyarbakır İl Müftülüğü tarafından, kentte görev yapan kadın Kur'an kursu öğreticilerine yönelik "4-6 Yaş Grubu Kur'an Kursları Din Öğretimi Formasyon Programı" düzenlendi.

Müftülüğün konferans salonundaki program kapsamında, çocuk eğitimi alanında uzman psikolog, pedagog ve ilahiyatçılar tarafından sunumlar gerçekleştirildi.

Okul öncesi eğitimde sınıf yönetimi konulu sunumunu yapan Pedagog Serap Buharalı, mekânların, öğrenci sayısına uygun olması gerektiğini söyledi.

Buharalı, "Çocuklara rahat veren bir alan olması gerekiyor. Sınıf ne çok sıcak ne de çok soğuk olmalı. Yani sınıfın ısısı çok önemli. Duyularımız çok duyarlı, çocuklarınki daha çok duyarlı. Çocuk kendini iyi hissetmezse anlatacağınız çok önemli bir şeyi alamaz. Sınıf, uygun ve kıvamında olmalı. Bunu sağlamanız gerekiyor. Ben olsam ne yaparım biliyor musunuz? Sınıfta küçük tütsüler yakarım, çocuklar okula gelmeden buhurdanlık getiririm. Çiçekler kurutur ve belirli yerlere koyarım. Çünkü koku hafızayı açar. Öğretmen mis gibi kokmalı ve mis gibi olmalıdır. Temiz ve bakımlı olmalı. Sınıfa girince üstüne, başına, kıyafetine önem vermeli." dedi.

"Her malzeme çocuğa bir şeyler anlatmalı"

Her öğretmenin, Hazreti Muhammed'in hayatını anlatan kitaplardan sonra adabı muaşeretle ilgili eserler okumasının önemine vurgu yapan Buharalı, şunları söyledi:

"Bir hanımefendi olmak zorundasınız. Çünkü sınıfta bir hanımefendi ve beyefendi yetiştiriyorsunuz. Sizde zarafet, incelik ve görgü olmalı. Haldur huldur değil, bir ceylan, bir kuğu olmalı o sınıfta. Sınıf sık sık havalandırılmalı. Bir de sınıfın görüntüsü çok önemli. Mesela bazı sınıflara giriyorum, panayır alanı gibi. Hisseli harikalar kumpanyası gibi ortama girmeyin. Sade ama şık olacak, yalın da değil. Yalınla sadeyi birbirinden ayırmamız lazım. Uyaranlar, gözü yormayan çok tatlı renkler olacak. Ortamdaki malzemelerin bir işlevi olacak. Sınıfta işlevsiz hiçbir şey yer almayacak. Her malzeme çocuğa bir şeyler anlatmalı. 'Çok beğendim, çok yakışıyor.' diyerek bir yere bir şey yapıştırmayacağız."

İki gün boyunca devam edecek eğitim programında; okul öncesi eğitimde öğretim yöntemleri ve 4-6 yaş arası çocuklara elifba öğretimi gibi konularda sunumlar yapılacak.

İLKHA

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.