Diyarbakır'da Mezopotamya Tarım Hayvancılık Fuarı açıldı

Diyarbakır'da Mezopotamya Tarım Hayvancılık Fuarı açıldı

​Diyarbakır'da düzenlenen 13. Mezopotamya Tarım Hayvancılık Fuarı, 19 Mart'a kadar ziyaretçilere açık olacak.

Diyarbakır Valisi Münir Karaloğlu, 15-19 Mart tarihleri arasında ziyaretçileri ağırlayacak tarım ve hayvancılık sektörü temsilcilerinin bir araya geldiği 13. Mezopotamya Tarım Hayvancılık Fuarı açılış törenine katıldı.

Mezopotamya Uluslararası Fuar ve Kongre Merkezinde düzenlenen programda konuşan Vali Karaloğlu, her geçen gün tarım sektörünün öneminin arttığını söyledi.

Diyarbakır’ın verimli Mezopotamya içerisinde yer aldığına dikkat çeken Karaloğlu, kentte tarımda büyük projelerin yapıldığını kaydetti.

Karaloğlu, şöyle konuştu:

"Diyarbakır’a baktığımızda Allah'a hamdolsun ülkemizin en önemli tarımsal üretim ve hayvancılık merkezi. Önümüzdeki dönem şu anda devam eden büyük sulama projelerimiz bittiğinde Diyarbakır bu özelliğini Türkiye'de ve dünyada önemli bir tarımsal ve hayvancılık merkezi olma özelliğini büyüterek devam edecek."

"Silvan Barajıyla Türkiye'nin başat illerinden birisi olacak"

Silvan Barajının kente büyük katkı sunacağını vurgulayan Karaloğlu, "Şu anda devam eden Silvan Barajı bittiğinde, 2 milyon 400 bin dönümlük bir alanı sulu tarıma açabileceğiz. Tek başına bu bile Diyarbakır'ın özellikle sanayi ürünü dediğimiz, pamuk, mısır, soya, belki ay çekirdeği gibi gelecek dönemde çok önemli ürünlerde Türkiye'nin başat illerinden birisi olacak." diye ekledi.

Türkiye’nin tarımsal başarıda önemli ülkeler arasında yer aldığına dikkat çeken Karaloğlu, şunları dile getirdi:

"Türkiye’nin tarımsal gayri safi milli hasılada Avrupa'da bir numara dünyada 10. ülkeyiz. Biz dünyada toprağı en büyük 10. ülke değiliz, ama dünyada tarımsal gayri safi hasıla üretmede dünyada onuncuyuz. Bu, Türk çiftçisinin, tarım sektörünün, gıda sektörünün başarısı sizi ayakta alkışlıyoruz."

Türkiye’nin tarım ihracat ve ithalat oranlarına da değinen Karaloğlu, "2021 yılında Türkiye’nin tarımsal ihracatı 25 milyar dolar. İthalatımız da 17.8 milyar dolar. Türkiye'den cari fazla veren ender sektörlerden bir tanesi tarım sektörüdür. Dünyanın en fazla tarımsal ihracatı yapan Hollanda, en fazla ithalatını yapan da ülkedir. Hammaddeyi alırsınız, ürüne çevirirsiniz, satarsınız. Dünyada buğday üretiminde 1 numara değiliz, ama un ihracatında 1 numarayız. Niye hammaddeyi alıyoruz, kapasitemiz var, una çeviriyoruz, ihraç ediyoruz. İtalya'dan sonra Türkiye makarna ihracatında 2 numara. Satın alıyoruz, üretiyoruz, paketliyoruz ve satıyoruz." diye konuştu.

Mazot ve gübre fiyatlarının sorun olduğunu ancak devletin bu konuda üreticinin yanında olduğunu belirten Karaloğlu, dünyada tarım sektöründe çiftçiyi en çok destekleyen ülkenin Türkiye olduğunu ifade etti.

Diyarbakır’ın önemli bir fuar şehri olduğuna dikkat çeken Karaloğlu, sözlerini şöyle sonlandırdı:

"Fuarları destekleyerek devam edeceğiz. Fuarları hangi sektörde yapıyorsak o sektörü gündeme taşıyoruz, o sektörle ilgili yeni yaklaşımları, teknolojileri, anlayışları şehrimize taşıyoruz. Diğer taraftan da şehrimizin ticaretine, esnafına da çok ciddi katkı sunmuş oluyor."

Vali Karaloğlu, güzellik yarışmasında birinci seçilen buzağının yetiştiricisi Veysi Gülmez’e ödülünü verdi.

Konuşmaların ardından ulusal ve uluslararası katılımcıların yer aldığı davetliler açılış kurdelesini kesti.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.