Diyarbakır'da oduncular ellerinde kalan ürünleri satıyor

Diyarbakır'da oduncular ellerinde kalan ürünleri satıyor

Diyarbakır'da ısınma ihtiyacını karşılamak için odun satan esnaf, elinde kalan ürünleri bitirmenin derdine düştüğünü belirtiyor.

Kış mevsiminin kendini iyice hissettirdiği Diyarbakır'da vatandaşlar, ısınma ihtiyacını karşılamak amacıyla odun satışı yapan iş yerlerine rağbeti artırdılar.

Merkez Bağlar ilçesi Doç. Dr. Ahmet Bilgin Caddesi üzerinde bulunan Keresteciler Sitesi'ne (Direkhane) gelen vatandaşlar, torbasını 12-15 TL'den aldıkları odunları, araçlarla evlerine götürüyorlar.

Geçtiğimiz yıllardan ellerinde kalan ürünleri satmanın derdine düşen Direkhane esnafı ise satışların daha iyi olmasını istiyor.

Yaklaşık 40 yıldır babasından devraldığı kereste ve odun satıcılığını sürdüren Mehmet Şakir, satışlardan fazla kâr edemediğini söyledi.

Şakir, "Normalde keresteciyiz ancak odun peşine düşmüşüz. Aldığım bir ürünü 2 lira için satmaya çalışıyorum. Şu an satışlar yok. Millet ancak ekmek derdine düşmüş. Millet geçimini zor yapıyor. Doların yükselmesinin bize etkisi oldu. Zaten Türkiye genelinde etkisi var. Yani dolar, ticareti kilitledi. Sadece bizim mesleği değil, her şeyi. Mesela arkadaşlarım senede 400-500 bin TL'lik satış yapıyordu ama şimdi 100 bin TL bile yapamıyor." dedi.

"3 sene önceki odunlar hâlâ depoda duruyor"

Odunu torba halinde 12-13 TL'ye sattıklarını dile getiren Şakir, şunları söyledi: "Müşteri gelirse yalvararak veriyoruz. Müşteri pazarlığa geliyor. 'Olan kârı da alma, götürelim.' diyor. Bazen onlar gibi yapıyoruz, bazen onlar bizim gibi yapıyor. İşte, böyle birbirimize yardımcı oluyoruz. Türkiye'de şimdi pahalılık had safhada. Millet, parasıyla zar zor gıda maddesi alıyor, çoluk çocuğunun geçimini yapıyor. Vatandaş, hava güneşli olduğu zaman 'Battaniyeme sarılıp güneşte geçinirim.' diyor. Odunu ne yapacak? 3 sene önceki odunlar kalmış, hâlâ depoda duruyor. Bunun hepsi kâr olsa neye yarar?"

"Odunumuzu satmak istiyoruz, elimizde kalmasın"

Emekli olmasına rağmen Direkhane'de odun satışı yapmaya devam eden Bayram Sakman ise "Kışın odun, yazın kereste satıyoruz. Odun satışı bu sene iyidir. Geçen sene elimde kalan odunları bu sene tükettim. Şu anda elimde 300-400 torbadan fazla var. İnşallah hava hoş gider. Ben, 'İllaki kar yağsın.' demiyorum. Allah'ın işidir, ona bir şey diyemeyiz ama kıştır, soğuksuz da olmaz. Vatandaşın ilgisi bu sene daha fazladır. Millet için elektrikten dolayı biraz sıkıntı yarattı. Kaçakları önlediler, daha iyi oldu. Fakir kısımlar, varoşlarda oturanlar var. Biz de odunumuzu satmak istiyoruz, elimizde kalmasın. Geçen sene kaldı, biraz sıkıntı çektik. 12 TL'ye ince tahtaları, 13 TL'ye çamları, 15 TL'ye ise kalınları satıyoruz. Geçen yıl 12-13 TL'ye verdiğimiz odunları bu sene 14-15 TL'ye veriyoruz. İnşallah ekonomi daha iyiye gider. Bu seçimden sonra Türkiye'nin daha güzel bir şekilde düzene girmesini istiyoruz." ifadelerini kullandı.

İLKHA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler