Diyarbakır'da PKK saldırısında katledilen öğrenciler anıldı

Diyarbakır'da PKK saldırısında katledilen öğrenciler anıldı

Diyarbakır'da PKK'nin, 3 Ocak 2008 tarihinde bir dershanenin önünde gerçekleştirdiği saldırıda hayatını kaybeden öğrenciler için anma programı yapıldı.

Diyarbakır'ın Yenişehir ilçesi Selahattin Yazıcıoğlu Caddesi'nde bulunan bir dershanenin önünde PKK tarafından gerçekleştirilen ve 6'sı öğrenci 7 kişinin hayatını kaybettiği saldırının üzerinden 11 yıl geçti.

3 Ocak 2008 tarihinde askeri aracın geçişi esnasında düzenlenen saldırıda hayatını kaybeden öğrenciler için Rekabet Kurumu Cumhuriyet Fen Lisesi Eren Şahin Konferans Salonu'nda anma programı gerçekleştirildi.

Programa katılarak katılımcılara hitap eden Milli Eğitim Bakan Yardımcısı Reyha Denemeç, geçmişteki üzücü olayları bir daha yaşamak istemediklerini söyledi.

Denemeç, "İnşallah bu son olur. Bundan sonra bu şehir, vatandaşları, dışarıdan gelen misafirleri ve turistleriyle tekrar ülkemizin göz bebeği olarak yaşamaya devam eder. Bizler de görevimiz boyunca bu şehrin geleceği için elimizden geleni yapmaya çalışacağız." dedi.

"Eren Şahin'in, Yasin Börü'nün kanı onlara yetmemişti"

Saldırıda üniversite sınavına hazırlanan tek çocuğu Eren Şahin'i kaybeden AK Parti Diyarbakır Milletvekili Oya Eronat da şunları söyledi:

"Eren Şahin'in, Yasin Börü'nün, Rıdvan Süheyl'in kanı onlara yetmemişti. Şimdi de Muhammed Mustafa Biçer'in kanını içmek istiyorlar. Bir ay önce oğlu daha yeni dağa götürülmüş bir aileyi ziyaret ettim. 32 yaşında bir annenin 16 yaşındaki çocuğu dağa kaçırılmış. Feryat, figan ediyor. Çocuk, sınırı geçer geçmez anneyi arıyor ve 'Anne, çok pişmanım. Lütfen beni kurtarın!' diyor. Anne telefonu alıyor. Sözde komutan olduğunu söyleyen ahlaksız, 'Biz çocuğunu göndermeyeceğiz, artık onu arama. Benim bir erkek, 2 de kız çocuğum var. Bir taneler daha tatlı olabilir.' diyor annenin yüzüne. Babası, 'Oğlum emperyalistlere, siyonistlere hizmet edeceğine cesedi gelsin daha iyi.' diyecek kadar ulvi duygulara sahip."

"Bütün çocuklarımızın geleceğinin iyi olmasını istiyorum"

Bundan sonra Diyarbakır'ın güzellikleriyle anılmasını temenni eden Eronat, "Diyarbakır'ım o kadar güzeldi ki ne zaman emperyalist güçler bu şehrin ortasına ırkçılık tohumlarını attı, işte bizler o zaman birbirimizi öldürmeye başladık ama benim umudum hiç bitmedi. Son bir yılda çok güzel gelişmeler oldu. Terör bitme noktasına geldi. Geçen yıl 50 bin olan turist sayısı, bu yıl 500 bine ulaştı. Diyarbakır, dünyanın en güzel şehirlerinden biridir. Tarihi eserleri, peygamber kabirleri, dini motifleri, Hevsel Bahçeleri ve 12 bin yıllık geçmişiyle gerçekten görülmeye değer bir şehir ama biz şehrimizi farklı algılarla gösteriyoruz. İnşallah bugünden sonra Diyarbakır, güzellikleriyle anılacak. Diyarbakır, 2 milyona ulaşan turist sayısıyla Mardin'i geçecek, artık terörle anılmayacak. Ben, bugünden sonra bütün çocuklarımızın geleceğinin iyi olmasını istiyorum." ifadelerini kullandı.

"Rabbim bu evlatlarımıza rahmetiyle muamele etsin"

Diyarbakır Valisi Hasan Basri Güzeloğlu ise "Diyarbakır'ın her köşesinde şehitler var. O gün sabah her biri kahvaltıdan, aile sıcaklığından ayrılan ve gelecekte bu ülke için her biri hayırlı bir evlat olarak değer katmayı, bu anlamda eğitimle geleceği kazanmayı amaçlayan sevgili yavrularımızın 3 Ocak'taki şehadeti gibi… Hedeflenen asker ve güvenlik personelimizi taşıyan aracımızın saldırısında yavrularımız ve bir öğrenci velimiz de şehit oldu. Şüphesiz her şehit, Allah'ın yanında müjdelenmiş bir cennet ehlidir. Ama acısı ve her birinin hatırlanması da insanlık adına, hepimiz adına çok ağır gelmektedir. Hele genç olursa… Rabbim, bütün şehitlerimize olduğu gibi bu evlatlarımıza da rahmetiyle muamele eylesin." şeklinde konuştu.

Öğretmenlerin seslendirdiği ağıtların ardından, saldırıda hayatını kaybedenlerin fotoğraflarının bulunduğu masaya karanfil bırakıldı.

Programa; Denemeç, Eronat, Güzeloğlu, Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Cumali Atilla, Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcısı Kamil Erkut Güre, Dicle Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Talip Gül, hayatını kaybedenlerin yakınları, öğretmenler ve öğrenciler katıldı.

İLKHA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.