Diyarbakır'da sertifikalı tohum toplantısı

Diyarbakır'da sertifikalı tohum toplantısı

Diyarbakır'da, sertifikalı tohum üretimi yapan firmalarla istişare toplantısı yapıldı.

Diyarbakır İl Tarım ve Orman İl Müdürlüğü tarafından sertifikalı tohum üretiminde verim ve kaliteyi arttırma amacıyla sertifikalı tohum üretimini yapan 36 firma temsilcisiyle istişare toplantısı düzenlendi.

Toplantıda konuşan Tarım ve Orman İl Müdürü Mustafa Ertan Atalar, tohumun tarım sektörünün olmazsa olmaz girdilerinden biri olduğunu söyledi.

Atalar, "Tohumun sertifikalı olması, bir ülkenin tarımsal verimliliği ve tarımın güvenle sürdürülebilirliği açısından önemlidir. İlimiz, sertifikalı tohum üretimi bakımından Türkiye sıralamasında Konya ve Şanlıurfa illerinden sonra 3'üncü sırada yer alıyor. Fakat üretimin yanında kullanımında arttırılması gerekiyor. Bakanlığımız, tohumluk kullanımı ve üretimi için yaptığı destekleme çalışmaları ile bu alanda çıkarılmış olan kanunlar sayesinde sertifikalı tohumluk üretimi ve kullanımında önemli bir yere gelindi. İlimizde 2.006,564 dekar alanda sertifikalı tohum kullanımı gerçekleşirken, bu kullanım alanının arttırılması için firmalara da büyük görevler düşüyor." dedi.

Tarım ve Orman İl Müdür Yardımcısı Mustafa Korkutan ise gündemde olan konular hakkında karşılıklı görüş alışverişinde bulunmanın faydalarına değinerek, sertifikalı tohum sertifikasyon işlemlerinde teknik personel ve firma yetkililerinin bir arada mevzuata uygun bir biçimde koordineli çalışmalarının önemli olduğunu belirtti.

Korkutan, "Tohum üretiminde özellikle verim ve kaliteyi arttırmanın yanında, hastalıklara karşı dayanıklı çeşit çıkarmanın hedeflerimiz arasında olması gerekiyor. İlimizde yapılan ve yapılacak olan tohumculuk faaliyetlerin de, sertifikalı tohum üretimi, kullanımı ve geliştirilmesi için İl Müdürlüğü olarak her türlü katkı ve gayreti göstereceğiz." ifadelerini kullandı.                   

Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürü Sedat Bayar da tohumluk numune alma işlemlerinin devam ettiğini söyledi.

Bayar, "İlimizde 2018 yılı itibari ile 36 adet sertifikalı tohum üretici firma, 13 adet tohum işleyici firma, 4 adet fidan üretici firma ve 78 adet tohumluk bayii mevcut. 2018 yılı itibari ile buğday, arpa, mercimek ve nohut ürünlerinde toplam 245.276.76 dekar alanda 1.548 beyanname başvurusu,  pamuk için 89,486 dekar alanda 495 beyanname başvurusu ve çeltik için 417 dekar alanda 3 beyanname başvurusu aldık. 2018 yılında sertifikalı tohum üretimi için 335.179.76 dekar alanda 2.046 adet beyanname kabulleri ve tarla kontrol işlemleri tamamlandı. Firmalardan, teknik personeller aracılığı ile tohumluk numune alma işlemleri devam ediyor." şeklinde konuştu.

Yapılan konuşmaların ardından son bulan programa; İl Müdürü Mustafa Ertan Atalar, İl Müdür Yardımcısı Mustafa Korkutan, Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürü Sedat Bayar ve Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürlüğüne bağlı teknik personeller ile firma yetkilileri katıldı. 

İLKHA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler