Diyarbakır'da yasağa ve tehlikeye aldırış etmeden surlara çıkıyorlar

Diyarbakır'da yasağa ve tehlikeye aldırış etmeden surlara çıkıyorlar

​Diyarbakır'da tehlikeli ve yasak olmasına rağmen gerekli önlemler alınmadığı için surlara çıkan ziyaretçiler, yetkililere çağrıda bulundu.

Dünyanın en eski ve en sağlam surlarından olan Diyarbakır'ın merkez Sur ilçesindeki surları, her gün binlerce yerli ve yabancı turist ziyarete geliyor. Öncelikle 27 şehit sahabenin metfun bulunduğu Hazreti Süleyman Camii'ni gezen bazı ziyaretçiler, daha sonra yasak olmasına rağmen tarihi surlara çıkıyorlar.

Çıkış ve inişler için kullanılan sur merdivenlerinin çoğunun hasarlı olması ve bu tarihi yapının üzerinde düşmeleri engellemek için önlem alınmamış olması, olası kazalara davetiye çıkarıyor.

"Dikkat! Surlara çıkmak tehlikeli ve yasaktır." şeklinde yazan tabelalara rağmen surlara çıkan ziyaretçiler, kendilerini bilgilendirecek hiçbir güvenlik görevlisiyle karşılaşmadıklarını söylediler.

Arkadaşlarıyla birlikte Batman'dan Diyarbakır'a gelen ve tarihi surları gezen Şefik Turan, yetkililerin olası düşmeleri engellemek için önlem almasını istedi.

Turan, "Surları haberlerde çok gördük, biz de meraktan geldik. Hem gezmek hem de tarihi yerleri görmek istedik. Surların üstüne çıktık. Surların üzeri gerçekten çok tehlikelidir. Bir insan yanlışlıkla düşse veya başı çarpsa çok kötü olur. Burada 2-3 güvenlikçi olması lazım. En azından dize kadar korkuluk olmalı. Surdan inerken ayağım titriyordu. Gerçekten çok tehlikeli bir yer, otura otura indim. Yani merdivenin yarısı var, öbürü yok. Belediyenin buna bir el atması, düzen getirmesi lazım. Ne temizlikçi ne de güvenlikçi var; bunları görmesi lazım." dedi.

"Milletin çıktığını görünce biz de çıktık"

Akrabalarıyla birlikte şehir dışından gelip surları gezen Ramazan Varol, şunları söyledi: "Surlar ilgimizi çekiyordu. Geldik, şöyle bir gezdik. Yukarısı bayağı tehlikeliydi. Çünkü yağmurdan dolayı çamurlar oluşmuştu. İnerken ve çıkarken biraz zorluk çektik. Surlara çıkılmasının yasak olduğuna dair hiçbir bilgi almadık. Çünkü görevli dahi yoktu. Milleti gördük, yukarıya çıkmıştı. 'Herhâlde yasak değildir.' diyerek biz de çıktık. Bence merdivenlerin onarılması, surların yukarısına korkuluk dikilmesi lazım. Merdivenden inip çıkarken de korkuluk lazım. Merdivenlerin başlarında en azından bir görevli olmalı."

"Vatandaşların düşmesini istemiyoruz"

Vatandaşların surlardan düşerek hayatlarını kaybetmesini istemediğini anlatan Mazlum Ocak da "Burası güzel bir yerdir. Yani herkes geliyor. Ya surlara çıkışları yasaklamaları ya da yeniden güzel bir şekilde yapmaları gerekiyor. Burada güvenlikçinin olmaması eksikliktir. Güvenlikçinin gelip burada beklemesi gerekiyor ya da girişleri kapatsınlar. Biz, vatandaşların düşmesini veya hayatını kaybetmesini istemiyoruz." ifadelerini kullandı.

"Oynuyoruz ama kimse bir şey demiyor"

"Dikkat! Taş düşebilir." şeklindeki levhanın bulunduğu surların altında top oynayan çocuklardan Süleyman Buldu ise "Okuldan çıktım. Buraya top oynamaya geldim. Top oynamayı çok seviyoruz. Top oynayacak başka bir alanımız yok. Halı saha yapsalar bizim için daha iyi. Kimse buralar için önlem almıyor. Burada oynuyoruz ama kimse bir şey demiyor." şeklinde konuştu.

Hatırlanacağı üzere, geçtiğimiz ay kullanılamaz olan tarihi sur merdivenlerinden inmeye çalıştığı sırada yere düşen Süleyman Ç. (27) ile 3 yaşındaki oğlu Yusuf İslam, ağır yaralanmıştı.

İLKHA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.