Diyarbakır'daki STK'lar'dan 1 Kasım uyarısı

Diyarbakır'daki STK'lar'dan 1 Kasım uyarısı

Diyarbakır'daki Sivil Toplum Kuruluşları PKK/HDP yanlılarının 1 Kasım'da yapmayı planladıkları Kobani eylemleri için sağduyu çağrısı yaptı.

DİYARBAKIR – Diyarbakır’da çeşitli dallarda faaliyetlerde bulunan Sivil Toplum Kuruluşları HDP’nin 1 Kasım’da halkı tekrardan sokağa çağırmasına tepki göstererek, çıkabilecek muhtemel olaylar için kamuoyuna sağduyu çağrısı yaptı. 20 STK adına basın açıklamasını okuyan Diyarbakır Ticaret Borsası Başkanı Alican Ebedinoğlu, “Yapılacak olan eylemlerin, toplumun can ve mal güvenliğini tehdit edecek şiddet hareketlerine dönüşmemesini özellikle sorumluluk sahibi herkesten talep ediyoruz” çağrısında bulundu.

Son dönemde bölgede yaşanan gelişmelerden kaygı duyduklarını ve Sivil toplum örgütleri olarak ve bu olayların bir kez daha tekrarlanmamasını temenni ettiklerini belirten DESOB Başkanı Alican Ebedinoğlu, 6-7 Ekim olaylarının bölgeyi birçok yönden olumsuz etkilediği ve çözüm sürecini yaraladığı söyledi.

Ebedinoğlu; “ Adana, Van, Bingöl, Kars, Yüksekova, Silopi’de yaşanan olaylar ve son olarak Diyarbakır’da bir astsubayın vurulması ile yaşanan ölümler toplumun sürece olan inancını zayıflatmıştır. Yaşanan bu olayların, toplumu geleceğe dair endişelendirdiği gerçeği ortadadır.” ifadelerini kullandı.

Kobani eylemlerinde PKK/HDP yanlıları tarafından çıkarılan olayların, insanların yaşam hakkını ihlale kadar gittiğini ve bu olayların tasvip edilmesinin mümkün olmadığını belirten Ebedinoğlu, yaşanan bu olayları kınadıklarını belirtti.

 “Taraflar çözüm sürecinin ruhuna aykırı davranıyor”

Çözüm sürecinin önemli ve değerli bir süreç olduğunun belirten Ebedinoğlu, toplumda herkes ve her kesimin çözüm sürecinin akamete uğramaması konusunda azami çaba sarf etmesi gerektiğinin altını çizdi.

Ebedinoğlu, “Ancak son yaşanan olaylar öncesi ve sonrasında tarafların kullandığı dil ve üslubun çözüm sürecinin ruhuna uygun olmadığını da vurgulamak istiyoruz. Özellikle temsil makamında bulunan kişilerin, topluma yayıldıkça etkisi daha da artan, toplumu kutuplaştıran söylemlerden uzak durması, daha dikkatli olması gerekmektedir” diye konuştu.

“Kobani bahanesiyle insanların canına kast edilemez”

Gösteri yapma hakkını kullanmanın hiçbir zaman bir başka insanın hak ve özgürlüğünü sınırlayacak bir boyuta vardırılmaması gerektiğinin altını çizen Ebedinoğlu, bu eylemlerin hak ve özgürlüklere zarar verecek bir boyuta ulaşmamasının yapılacak olan eylemlerin meşruluğu açısından önemli olduğunu söyledi.

Ebedinoğlu, “6-8 Ekim olaylarının çeşitli yönlerden toplumda meydana getirdiği sonuçlar da göz önüne alınarak 1 Kasımda yapılması düşünülen Kobani’ye destek yürüyüşünün demokratik sınırlar içerisinde kalması için sorumlu davranılması gerekmektedir.” diyerek olaylarda sorumlu davranılması çağrısı yaptı. ( Ali Fidancı – M. Sıddık BİLGE İLKHA)

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler