Doğru beslenme hastalıklardan korur

Doğru beslenme hastalıklardan korur

Soğuk hava şartlarından dolayı insanların vakitlerini kapalı alanlarda geçirmek zorunda kaldığını ve bu durumun hastalıklara neden olduğunu belirten uzmanlar bunun çözümünün doğru beslenmeden geçtiğini belirtiyor.

 DİYARBAKIR - Kış aylarında günlerin kısa, gecelerinde uzun olmasından dolayı insanların vakitlerini daha çok kapalı alanlarda harcamasına neden olduğunu belirten Memorial Diyarbakır Hastanesi Beslenme ve Diyet Bölümü’nden Diyetisyen Ceren Aktaş, bu durumun birçok hastalıklara neden olduğunu belirterek bu hastalıklarının reçetesinin ise doğru beslenmeden geçtiğini söyledi.

 

Kapalı alanlarda kalmak zorunda kalınan durumların vücudun enerji harcamasını azalttığını, buna yanlış beslenme de eklenince vücut direncinin kırılıp hastalıklara yakalanmanın daha kolaylaştığını belirten Memorial Diyarbakır Hastanesi Beslenme ve Diyet Bölümü’nden Diyetisyen Ceren Aktaş, kış aylarında nasıl beslenilmesi gerektiği konusunda bilgi verdi.

 

Kış aylarında bol bol C vitamini almak önemli

Kış aylarında insanların soğuktan daha çok etkilendiği için gribal enfeksiyonları daha çabuk kaptıklarını söyleyen Aktaş, bu yüzden hasta olmayı beklemeden özellikle kış aylarında bol bol C vitamini almak gerektiğini söyledi

 

Aktaş, “Portakal, mandalina, greyfurtgibi meyveleri kış aylarının uzun gecelerinden eksik etmemek sağlık için önemlidir. Bunun yanı sıra; pancar, turp, havuç, kereviz, ıspanak, pırasa, lahana, pazı gibi sebzeler de kış aylarında vücut direncini arttırarak, hastalıkların oluşumunu engelleyebilmektedir. Bu gibi sebze ve meyvelerin sadece kış aylarında değil, yılın her mevsiminde sofradan eksik edilmemesi gerekir” dedi.

 

Kışın sıvı tüketimine dikkat

Kış aylarında sıvı ihtiyacının pek akla gelmediğinden vücudun yeterli sıvı ihtiyacını alamadığını belirten Aktaş, bundan dolayı kış aylarında vücudun sıvı ihtiyacının yeteri derecede karşılanmadığı uyarısında bulundu.

 

Aktaş, bu duruma önlem olarak kışın günde en az 2 litre suyun tüketilmesi gerektiğini belirterek, “Aksi takdirde vücut zararlı öğeleri atamaz ve vücut fonksiyonlarının bozulmasına sebep olur. Bu durum birçok hastalıklara da neden olur” diye konuştu.

 

Aktaş Kış aylarında yapılması gerekenleri ise şu şekilde sıraladı:

Balığın kış sofralarından eksik edilmemesi gereken besinler arasında olmasına dikkat edilmesi gerektiğini belirten Aktaş, balığın içerdiği Omega3 yağ asidinden dolayı bağışıklık sistemini kuvvetlendirdiğini söyledi.

 

Aktaş, “ Haftada en az 2 gün balık tüketimi önerilir. D vitamininin en iyi kaynağı güneştir. Kış mevsiminde genelde havalar bulutlu olduğundan dolayı güneşten yeteri kadar faydalanamayız. Ancak havanın güzel olduğu, güneşli zamanlarda yürüyüşe çıkarak güneşten faydalanılabilir. Soğuk kış günlerinde çay, kahve içmek yerine, bitki çayları ve C vitamini yönünden zengin olan kuşburnu çayı tercih edilebilir.” dedi.

 

Kış aylarının uzun gecelerinde abur cubur diye tabir edilen çerez tarzı yiyecekler ile, tatlıya daha fazla ihtiyaç duyulduğunu da söyleyen Aktaş, özellikle kalorisi yüksek hamur tatlılarından uzak durulması gerektiği uyarısında bulundu.  (İLKHA)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler