"Doğru sulama metotları ile su kaybının önüne geçilebilir"

"Doğru sulama metotları ile su kaybının önüne geçilebilir"

Gaziantep Ticaret Borsası (GTB) Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Tiryakioğlu, tarım arazilerinde bilinçli sulamanın su tasarrufu ve verim artışına katkı sağlayacağını belirtti.

Tarım arazilerinde rasyonel sulamanın yıllık verime ve su tasarrufuna sağlayacağı katkılar hakkında açıklamalarda bulunan Gaziantep Ticaret Borsası (GTB) Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Tiryakioğlu, doğru sulama metotları ile su kaybının önüne geçilerek, verim artışının sağlanabileceğini ifade etti.

Tiryakioğlu, suyun bir damlasının bile çok önemli olduğunu vurgulayarak, "Su hayattır ve susuz bir yaşamı tefekkür etmek bile mümkün değildir. Tarihte güçlü medeniyetler hep suyun can verdiği topraklarda yeşermiş ve kök salmıştır. Bu nedenle suyun bilinçli ve tasarruflu kullanılması her şeyden önce hayati bir önem ihtiva etmektedir. Yaşlanan dünyamızda artık temiz kalmış tatlı suya ulaşmak her geçen gün biraz daha zorlaşmakta. İlerleyen yıllarda su kıtlığı yaşamamak ve gelecek nesillerimize hayatta kalabilmeleri için temiz su kaynakları bırakmak için şimdiden gerekli tedbirlerimizi almamız gerekiyor." dedi.

Kalite ve verimliliğin artırılması noktasında tarımda sulamanın öneminin dünyada her geçen gün daha da arttığına dikkat çeken Tiryakioğlu, doğru sulama metotları ile su kaybının önüne geçilerek, verim artışının sağlanabileceğini ifade etti.

Tiryakioğlu, "Bunun için öncelikle su tasarrufunun hayati önem arz ettiğini toplum olarak hep birlikte idrak etmemiz ve bu doğrultuda adımlar atmamız gerekiyor. Su tüketiminin yoğun olduğu sektörlerde yürütülecek bilinçlendirme çalışmaları, bireysel olarak günlük hayatta uygulayacağımız basit tedbirler su tasarrufuna önemli katkılar sağlayacaktır." ifadelerini kullandı.

Gaziantep'te üretim yapılan sulu tarım arazileri hakkında da bilgiler veren Tiryakioğlu, "Gaziantep tarım arazilerinin büyüklüğü bakımından Türkiye'de alt sıralarda yer almakta. Kentin 682 bin hektar olan yüz ölçümünün yüzde 53'ü tarım yapmaya elverişli. Tarıma elverişli 361 bin hektar alanının 148 bin hektarı yani yüzde 41'i de ekonomik olarak sulanabilme özelliğine sahip. Şu an sulama yapılan toplam alanımız ise yaklaşık 56 bin hektarı bulmakta. Su kaynaklarını israf etmeden sulanan tarım arazilerimizi daha da arttırmalıyız." şeklinde konuştu. (İLKHA)


 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler