Doğubayazıt'ta ‘Hz. Ömer ve Adaleti’ temalı seminer

Doğubayazıt'ta ‘Hz. Ömer ve Adaleti’ temalı seminer

Ağrı’nın Doğubayazıt "Hz. Ömer ve Adaleti" temalı seminer düzenlendi.

Peygamber Sevdalıları Platformu tarafından Kasım ayının “Sahabe ayı” olarak ilan edilmesinin ardından platforma üye derneklerden Mustazaflar Cemiyeti Doğubayazıt Şubesi, "Hz. Ömer ve Adaleti" temalı seminer düzenledi.

Dernek binasında gerçekleşen seminerde konuşan Mustazaflar Cemiyeti Doğubayazıt Şube Başkanı Cemal Arvas, her bir sahabenin hayatı kendileri için farklı açılardan örnek teşkil ettiğini belirterek, “Hz. Ömer'in hayatını anlatarak tarih boyunca adaletinden örnekler verilen sahabeyi, halifeyi işleyeceğiz." dedi.

Hz. Ömer'in doğumundan vefatına kadar hayatının tüm merhalelerinden bahseden Arvas,  Hz. Ömer'in Müslüman oluşundan itibaren İslam'a olan hizmeti ve fedakârlığından kesitler anlattı.

Hz. Ömer'in ilk defa Emîr-ül-Mü'minîn ismini aldığı ve 10 yıl altı ay ve yedi gün Dünyada hiç görülmemiş bir adaletle halifelik yaptığına değinen Arvas, “En dikkat çekici tarafları da Hz. Ömer'in halifeliği döneminde yaptığı reformlardır, yeniliklerdir. Halifeliği sırasında o zamanın iki büyük devleti olan Bizans ve Sasani imparatorluklarının hâkimiyeti altında bulunan Suriye, Filistin, Mısır, Irak ve İran'ı İslâm Devleti'nin sınırları içine aldı. Zamanında bin 36 büyük şehir zapt edildi. Dört bin cami yapıldı. Dört bin kilise harap oldu. Kuzey Afrika'dan Türkistan’a, Azerbaycan'dan Yemen'e kadar uzanan ve iki milyon kilometre kareden büyük olan İslâm Devletini, kurduğu mükemmel müesseselerle gayet muntazam bir şekilde idare etti.” diye konuştu.

Arvas, Hz Ömer’in tayin ettiği Valilere yönelik ettiği şu nasihatleri hatırlattı: "Sizi insanlara tahakküm etmek, saltanat sürmek, zorbalık yapmak için tayin etmedim. Siz hidayete götüren rehber olacaksınız. Müslümanlar size uyacaktır. Binaenaleyh Müslümanların hukukunu gözetiniz. Müslümanları dövmeyiniz ki, zillete duçar olmasınlar. Onları haksız yere methetmeyiniz ki, şımarmasınlar. Kapılarınızı yüzlerine kapatmayınız ki, kuvvetliler zayıfları ezmesinler. Kendinizi Müslümanlardan üstün görmeyiniz ki, zulme duçar olmasınlar."

Cemal Arvas, Hz. Ömer'in atadığı valiler üzerinde titizlikle durduğunu ve denetimlerini çok sıkı tuttuğunu ve birçok yeniliğe imza attığını sözlerine ekledi.

Program yapılan ikram ile son buldu. (Ramazan Zeren - İLKHA)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.