Döviz artışı hayvan satıcılarını da etkiledi

Döviz artışı hayvan satıcılarını da etkiledi

Kurban Bayramın yaklaşmasıyla beraber kurbanlıklarını piyasaya çıkaran Batmanlı hayvan satıcıları, döviz kurundaki artış ve ABD’nin yaptırım kararlarından dolayı satışların durgun olduğunu söylediler.

21 Ağustos Salı günü başlayacak Kurban Bayramına sayılı günler kala hayvan pazarlarına getirilen kurbanlıklar, döviz kurundaki artış ve buna bağlı olarak yaşanan ekonomik darboğaz nedeniyle alıcı bulmakta zorlanıyor.

Kurulan hayvan pazarında özellikle küçükbaş kurbanlıkların alıcı bulduğu, halkın yaşadığı ekonomik sıkıntılar nedeniyle büyükbaş hayvanlara ise talebin az olduğu belirtildi.

Hayvan satıcıları, döviz kurundaki artış ve ABD’nin yaptırım kararı yüzünden geçen yıla göre satışlarında durgunluk olduğunu söylediler.

Bölgede hayvancılığın giderek azaldığını, köylerde hayvancılığın neredeyse bitme noktasına geldiğine işaret eden hayvan satıcıları, hükümetten destek talebinde bulundu.

Beklentilerinin Kurban Bayramına birkaç gün kala satışların artması olduğunu dile getiren hayvan satıcılarından Nurettin Taş, "Kurbanlıklarımızı getirdik. Genel olarak hayvanlar çoktur, yalnız talep azdır. Dövizdeki artıştan dolayı geçen yıla göre talep fazla değil. Hayvan fiyatları geçen yıla oranla fazla pahalı değildir. Hayvan fiyatları kilosuna göre değişmektedir. Küçükbaş hayvan fiyatı 700 TL’den başlayıp bin 300’e kadar çıkmaktadır. Büyükbaş hayvan fiyatları da 2-3 bin TL’den 12 bin TL’ye kadar çıkmaktadır." dedi.

"Hayvan sahiplerine destek verilmeli"

Beklentilerinin altında bir satış olduğunu aktaran Taş, "Hayvan fiyatı düşük olmasına karşın talep fazla olması gerekirdi; ama talep az ve fazla işler olmuyor. Bu da doların artışından kaynaklanmaktadır diye düşünüyorum. Hükümetten hayvancılığın kalkındırılması için hayvan sahiplerine destek vermesini istiyoruz. Gübre ve mazot fiyatı yüksektir. Bu da bize sıkıntı oluşturuyor." diye konuştu.

"Halk arasında gizli bir kriz var"

Geçen yıl hayvanların az olmasına rağmen talebin fazla olduğunu, bu sene ise hayvanların fazla olmasına rağmen talebin az olduğunu söyleyen M. Ali Rüzgar, "Bunun sebebi de doların yüksek olmasıdır. Halkın arasında gizli bir kriz var. O yüzden şu anda talep az gibi görünüyor. Hayvan fiyatlarında geçen seneye göre fazla bir yükseklik olmamış. Sadece küçükbaşlarda 100 TL, büyükbaşlarda da bin gibi bir artış var. Ciddi bir farklılık yok." ifadelerini kullandı.

"Kesinlikle dişi hayvanların kesilmesine izin verilmemeli"

Bölgede hayvancılığın gittikçe azaldığını, bunun sebebinin ise yanlış politikalardan kaynaklandığına işaret eden Rüzgar, şunları söyledi:

"Köylerin boşaltılmasıyla beraber hayvancılık da azaldı. Daha önce her köyde 2-3 bin hayvan bulunurken, şu anda bazı köylerde hiç hayvan kalmamış. Devlet bunu teşvik etmesi ve köylere hayvan vermesi gerekir. Devlet kesinlikle dişi hayvanların kesilmesine de izin vermemelidir. Ki üremeleri için. Şu anda tam tersi yapılıyor. Dişi hayvanlar kesilip erkek hayvanlar da besiye bırakılıyor. Devlet bir iki seneye kadar kesinlikle dişi hayvanların kesimine izin vermemelidir ki hayvanlar çoğalsın."

Geçmiş yıllara göre halk arasında kurban kesiminin yaygınlaştığına da dikkat çeken Rüzgar, maddi durumu iyi olanların kurban kesmeye yöneldiğini vurguladı.

"Son günlerde talep oluyor"

Hayvanlarını pazara satışa getiren hayvan satıcılarından Süleyman Aydın, "Kurban Bayramı için hayvan satışları yapılıyor. Rabbim şimdiden tüm Müslümanların kurbanlarını kabul etsin. Küçükbaş hayvan fiyatları 800 TL’den bin 300 TL’ye kadar çıkıyor. Henüz talep azdır. Son günlerde talep oluyor. Hayvanlar yavaş yavaş satış için yayladan geliyor." şeklinde konuştu.

Batman’da faaliyet gösteren İvme Et Entegre Tesisi kesimhanesinde Kurban Bayramı öncesinde hazırlıklar tamamlanarak hayvan kesimine hazır hale getirilmiş durumda.

Hayvanların veteriner hekim kontrolünde hijyenik ortamda kesildiğini belirten İvme Et Entegre Tesisinde sorumlu Veteriner Hekim Bilal Ekdi, "Tesisimiz 2 bin küçükbaş, 150 büyükbaş kesimi kapasiteli bir tesistir. Şu an Kurban Bayramına hazırız. 4 tane soğuk hava depomuz var. Soğutmalı arabalarımız var. Şu anda günde 300 küçükbaş, 12 tane de büyükbaş hayvan kesiliyor. Tabi Batman’ın kapasitesinin çok altında bir kesim oluyor. Kaçak kesimi azaltmak amacıyla daha önce de yetkililerle görüştük. Şu anda onunla uğraşıyoruz. Bizim dışımızda şu anda Batman’da herhangi bir tesis yok." dedi.

İLKHA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler