Dr. Öğr. Üys. Faruk Günak: Hastalıkların temel nedeni doğal beslenmeme

Dr. Öğr. Üys. Faruk Günak: Hastalıkların temel nedeni doğal beslenmeme

"7 Nisan Dünya Sağlık Günü" dolayısıyla açıklamalarda bulunan Kamu Hastaneleri Hizmetleri Başkanı Dr. Öğr. Üys. Faruk Günak, insan sağlığının kıymetinin bilinmesiyle ilgili tavsiyelerde bulundu.

Sağlık çalışanlarının aldığı eğitimlerden birinin de empati olduğunu ifade eden Günak, topluma düşen iş yüküne bakarak biraz daha sabırlı ve temkinli davranmak gerektiğini belirtti.

"Sağlık her zaman hayatımızda önemli bir yer kaplamıştır"

İnsanoğlunun hayatında sağlığın önemli bir yeri olduğuna dikkat çeken Günak, "İnsanoğlunun varoluşundan bu yana sağlık her zaman hayatımızda önemli bir yer kaplamıştır. Tabii bu gün modern zamanda kesintisiz 365 gün insanoğlu sağlığa ihtiyaç duyuyor, bunu da sağlık hizmetlerini yürüten sağlık çalışanları karşılıyor. Her geçen gün önemini arttıran sağlık bu gün daha profesyonel ve sistematik ekipler ile ekipmanlar kullanılarak bu hizmet verilmektedir. Geçmişin hekimlik anlayışından bu günkü hekimlik anlayışına kadar birçok şey değişmesine rağmen sağlık ve sağlık çalışanları toplumdaki yerini korumaktadır. Deprem ve sel felaketlerinin yaşandığı bu günlerde sağlık hizmetlerinin ne kadar önemli olduğunu daha iyi görmekteyiz." diye konuştu.

"Karşılıklı anlayış gösterdiğimiz zaman işler yürür"

Hastanelerde yaşanabilecek ufak sıkıntılara değinen Günok, "Ben, bu örneği devamlı veriyorum; bilindiği üzere banka ve nüfus idaresi gibi kurumlarda sıra bekleme kaynaklı sorunlar var. Devletin herhangi bir resmi kurumuna gittiğimiz zaman sıramızı bekliyoruz. Sağlığın bir özelliği var acil ve acil olmayan vakaların ayırt edilmesi. İnsanlar beklerken eğer acısı ağrısı varsa biraz daha hassas oluyorlar fakat bu iki taraflı bir etkileşim. Sağlık çalışanlarının aldığı eğitimlerden biri de empati yapmak, kendini hastaların yerine koymak. Topluma düşen iş yüküne bakarak biraz daha sabırlı ve temkinli davranmak. Karşılıklı anlayış gösterdiğimiz zaman işler yürür." diye belirtti.

"Davranış kalıbı da sıkıntı oluşturabiliyor"

Kültürel farklılıkların bazen yanlış anlaşılmalara sebep olduğunu ifade eden Günak, "Beklemeye tahammülü olmayan yada aynı nüans da veya aynı dili kullanmamanın getirdiği bir çatışma olabiliyor. Şanlıurfa'da kullanılan dil, lehçe ya da hareketler bize normal geliyor fakat dışarıdan gelen bir insana farklı bir şeymiş gibi yansıyabiliyor. Davranış kalıbı da sıkıntı yaratabiliyor. Bu bölgeye gelen hekim ve sağlıkçı arkadaşlarımız belli bir süre sonra Şanlıurfa'nın dinamiklerini aslında hoşgörüyle söylenmiş bir lafın doğru anlayış biçimini onlarda kavrıyor. Karşılıklı birbirimizi anlarsak bu hizmeti daha iyi yürütürüz diye düşünüyorum." dedi.

"Ne yaptığımızı bilerek bir yaşam tarzı benimsemeliyiz"

Doğal beslenmeden uzak kalınca yaşanabilecek hastalıklara dikkat çeken Günak, "Doğal beslenmeden uzak ve stresli bir yaşamın getirdiği hastalıklar ve sonuçlar var. Kendimizi biraz daha zamanın akışına bırakmadan durarak, gözlemleyerek ve ne yaptığımızı bilerek bir yaşam tarzı benimsemeliyiz. Aslında hastalıkların temel nedeni doğal beslenmeme. Toplumumuzda da görüyoruz obezite arttı. Gıdaları yeteri kadar aşırı tüketmeden kendi ihtiyacımız kadar alıp birazda stresten uzak durmayı tavsiye ediyoruz. Zamanın dayattığı işlenmiş gıdalar dediğimiz gıdaların sağlığımıza zararlı olduğunu biliyoruz. Belki günü birlik ayaküstü yemek yiyoruz o öğünü atlatıyoruz fakat ilerleyen süreçte bunun yan etkilerini görüyoruz. Bunun için doğal olan ürünleri tüketmek daha faydalı olacak." şeklinde konuştu.

Son olarak Günak, "Şanlıurfa şehir hastanesi inşaatı devam ediyor biliyorsunuz İnşallah onun bitmesiyle Şanlıurfa'ya sağlık kadrosunda biraz daha takviye verilirse önümüzdeki yıllarda Şanlıurfa'mızda çok daha güzel hizmetler göreceğiz. İnşallah daha güzel yerlerde daha iyi hizmetler vermeyi nasip eder." ifadelerine yer verdi. (İLKHA)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.