DSİ’den barajlardan su tahliyesi uyarısı

DSİ’den barajlardan su tahliyesi uyarısı

DSİ 10.uncu Bölge Müdürlüğü tarafından yapılan açıklamada, Diyarbakır, Batman, Siirt, Mardin ve Şırnak’ta bulunan bazı barajlarda yapılacak zorunlu ve kontrollü olarak su tahliyeleri nedeniyle vatandaşlar uyarıldı.

Diyarbakır’da bulunan DSİ 10.uncu Bölge Müdürlüğü tarafından yapılan açıklamada,  Diyarbakır, Batman, Siirt, Mardin ve Şırnak’ta bulunan bazı barajlarda yapılacak zorunlu ve kontrollü olarak su tahliyeleri nedeniyle vatandaşlar uyarıldı.

DSİ 10. Bölge Müdürü Murat Dağdeviren imzasıyla yapılan yazılı açıklamada, Diyarbakır, Batman, Siirt, Mardin ve Şırnak'taki bazı barajlarda zorunlu ve kontrollü olarak su tahliyeleri yapılacağı belirtilerek, “Diyarbakır, Batman, Siirt, Mardin ve Şırnak ili sınırları içerisinde kurumumuzca inşa edilerek işletmeye açılan barajlarımıza 2016-2017 döneminde gelmesi muhtemel yüksek akımlar nedeniyle baraj işletme programları çerçevesinde, bazı barajlarımızdan zorunlu ve kontrollü olarak su tahliye edilmesi söz konusu olabilecektir.” denildi.

Dağdeviren açıklamasında, “Dicle ve Yöresi HES İşletme Müdürlüğünce idaremize gönderilen 07.10,2016 tarih ve 47958 sayılı yazı ile Dicle HES’te mekanik ve elektrik tesisatında yapılacak rehabilitasyon çalışmaları nedeniyle, 01.02.2017 tarihine kadar üretim gerçekleştirilemeyeceği belirtilerek, rehabilitasyon çalışmaları süresince baraj havzasına gelebilecek aşırı akımlara karşı gerekli tedbirlerin alınması talebinde bulunulmuştur.”  İfadelerini kullandı.  

Dicle Baraj havzasına son günlerde düşen yoğun yağış nedeniyle baraj rezervuar alanına yüksek akımlarda su geldiği ve su seviyesinde de ani yükselmelerin meydana geldiğinin görüldüğünü belirten Dağdeviren, açıklamasında  şu ifadelere yer verdi:

“Baraj depolama kapasiteleri üzerindeki suların, can ve mal kayıplarına yol açmadan güvenli ve kontrollü bir şekilde tahliyesi zorunlu olduğundan; ayrıca Dicle nehir yatağındaki doğal yaşam için can suyu ihtiyacının karşılanması için 31.10.2016 tarihinden itibaren 20 m3/s ile tahliye çalışmalarına başlanmış olup, yağış yoğunluğu ve rezervuara gelen akım miktarına göre tahliye edilecek su debisi yeniden güncelleştirilecektir. Yağışların kesilmesi veya enerji üretimi ile istenen baraj işletme programına uygun seviyeye ulaşılması halinde tahliye işlemine son verilecektir.”

İLKHA

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.