D.Ü Diyarbakır iklimine uygun üzüm için araştırma yaptı

D.Ü Diyarbakır iklimine uygun üzüm için araştırma yaptı

Diyarbakır'da en iyi üzüm çeşidinin yetiştirilmesi için Dicle Üniversitesi Ziraat Fakültesi, 'Sofralık-şıralık üzümlerin Diyarbakır ekolojisine uygunluğu' araştırmasını yaptı.

DİYARBAKIR - Diyarbakır’da en iyi üzüm çeşidinin yetiştirilmesi için Dicle Üniversitesi Ziraat Fakültesi ‘Sofralık-şıralık üzümlerin Diyarbakır ekolojisine uygunluğu’ araştırmasını yaptı. Yerli ve yabancı 20 farklı üzüm çeşidinin 3 farklı Amerikan Asma Anacının üzerine aşılanmasından oluşan 60 farklı kombinasyon ile çalışmalar başlatıldı.

 

Yerli ve yabancı 20 farklı üzüm çeşidinin 3 farklı Amerikan Asma Anacının üzerine aşılanmasından oluşan 60 farklı kombinasyon ile çalışmalara başlayan Dicle Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölüm Başkanı ve Öğretim Üyeleri ile birlikte üzüm fidanlarının gelişmelerini takip ediyorlar.

 

Konuyla ilgili olarak konuşan Bahçe Bitkileri Bölüm Başkanı Doç. Dr. Hüseyin Karataş, yörede bağcılık yapmayı düşünenler ile hala eski yöntemlerle bağcılık yapanlara örnek teşkil edecek 40 dekarlık bağ alanı tesis etmeyi planladıklarını ifade etti.

 

Çalışmaların aşamalarını ve aşılamasını tamamlayıp ekim ayının aşamasına geçtiklerini söyleyen Karataş, “Çalışmaların ilk aşamasına başlanan bu proje ile yerli ve yabancı önemli bazı üzüm çeşitlerinin Diyarbakır ekolojisindeki performansları incelenecektir. Proje sonucunda ilde çeşit seçiminde kullanılabilecek önemli bilgilere ulaşılırken, projenin yürütülmesi sırasında modern bağcılık tekniklerinin uygulanması ile de yörede bağcılık yapmayı düşünenler ile hala eski bağcılık tekniklerini kullananlara örnek teşkil edecek bağ alanları (40 dekar) tesis edilmesi hedeflenmektir.” dedi.

 

Yürütülen proje hakkında bilgi veren Karataş, “3 farklı Amerikan Asma Anacı üzerine aşılı fidanlarından oluşan 60 kombinasyonun Diyarbakır ekolojik koşullarına adaptasyonlarının araştırılması hedeflenmektedir. Proje kapsamında; bağcılık bakımından yöreye uygun mevcut üzüm çeşitleriyle birlikte yeni çeşitlerin ve Filokseraya dayanıklı uygun Amerikan Asma Anaçlarının belirlenmesi hedeflenmektedir. Ayrıca kurulan bu Modern bağ tesisinde, temel ve uygulamalı araştırmalara kaynak oluşturulması ve öğrencilerin pratik çalışmalarına katkıda bulunulmasına olanak sağlamaktadır.” ifadelerini kullandı. (Ali Adiyaman-İLKHA)

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler