DÜ’de “Bağdat, Erbil, Ankara, Washington Bağlamında Kürt Petrolleri” konferansı

DÜ’de “Bağdat, Erbil, Ankara, Washington Bağlamında Kürt Petrolleri” konferansı

Dicle Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi ve Siyasal Araştırmalar Merkezi (DÜSİAMER) tarafından “Bağdat, Erbil, Ankara, Washington Bağlamında Kürt Petrolleri” konulu bir konferans düzenlendi.

Dicle  Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi ve Siyasal Araştırmalar Merkezi (DÜSİAMER)  tarafından “Bağdat, Erbil, Ankara, Washington Bağlamında Kürt Petrolleri” konulu bir konferansa katılan Duhok Üniversitesi Diplomasi ve Uluslararası İlişkiler Bölümü Öğretim Görevlisi Serdar Mosa Sharif’ in ve İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. İdris Kadıoğlu birer sunum yaptı.

 

DÜSİAMER Müdürü Yrd. Doç. Hüseyin Şeyhanlıoğlunun açılış konuşması ile başlayan konferansta, 1918 yılından itibaren İngiltere ve Fransa tarafından kurulan Sykes Pico düzenin yıkıldığını söyledi.

 

Şeyhanlıoğlu, Şii blok ile Batının beraber hareket ettiğini, asıl kavganın da bundan kaynaklandığını belirterek, “Kürt barış süreci ve Türkiye’nin Irak Kürdistanıyla ortak hareketi tarihi bir öneme sahip. dedi.

 

Sürecin zor işlediğini ve bu süreçte herkese iş düştüğünü söyleyen Şeyhanlıoğlu, yaşanan bu süreçte Müslümanın Müslümana düşman etmek istendiğine dikkat çekti.

 

Duhok Üniversitesi Diplomasi ve Uluslararası İlişkiler Bölümü Öğretim Görevlisi Serdar Mosa Sharif ise her bölgenin makamlar ve bu makamlara egzersiz için mekanizmaların tanımladığını söyledi.

 

Sharif, “1992 yılından bu yana Kürdistan bölgesinde çıkarılan mevzuat yürürlükte kalacak. Bu bölgede çıkan petrol ve gazın Irak halkının tümüne aittir.” dedi.

 

Sharif sözlerini şöyle sürdürdü:

“Federal Anayasa'nın 112. maddesi uyarınca, tüm Irak halkı gelirlerin pay hakkına sahiptir. Bölgesel Hükümetin, bu kanun hükümlerine göre 15 Ağustos 2005 sonrasında üretim alanlarından elde edilen gelirlerden payını alma hakkı vardır.”

 

Sharif, Ankara ve Erbil ilişkileri tarihi, Bölgesel işbirliğinin İslam dünyasında önemi, Petrol barışı, çatışma ve çözümü süreci, Türkiye’nin Ortadoğu da liderlik rolü ve potansiyeli konularında da salonda bulunanları bilgilendirdi. – İLKHA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.