D.Ü’de Diyarbakır trafiği tartışıldı

D.Ü’de Diyarbakır trafiği tartışıldı

Dicle Üniversitesi Mühendislik Fakültesi ile Mimar ve Mühendisler Gurubu Diyarbakır Şubesi işbirliğiyle düzenlenen ‘Diyarbakır Ulaşımının Dünü, Bugünü, Yarını’ konulu bir konferans düzenlendi.

Dicle Üniversitesi Mimarlık-Mühendislik Fakültesi ile Mimar ve Mühendisler Gurubu Diyarbakır Şubesi işbirliğiyle ‘Diyarbakır Ulaşımının Dünü, Bugünü, Yarını; Ulaşımda Problemler ve Çözümler’ konulu bir konferans düzenlendi.

Konferansa Mühendislik Fakültesi Dekanı Profesör Doktor Sedat Hayalioğlu, Mimarlık Fakültesi Dekanı Profesör Doktor Özgür Değertekin, İnşaat Mühendisliği Bölüm Başkanı Doçent Doktor Halil Görgün, öğretim elemanları, kamu kurum ve kuruluşlardan Mimar ve Mühendisler ile çok sayıda öğrenci katıldı.

Moderatörlüğünü Mimar ve Mühendisler Gurubu Diyarbakır Şube Başkanı Mesut Işık'ın yaptığı konferansa Karayolları 9. Bölge Müdürü Şamil Gülen ve Dicle Üniversitesi Mühendislik Fakültesi İnşaat Mühendisliği Bölümü öğretim üyesi Doçent  Doktor Zeynel Fuat Toprak konuşmacı olarak katıldı.

Trafiği 3 başlıkta inceleyebiliriz

Konuşmasına ilk olarak trafik ve trafiğin etkenlerinden söz ederek başlayan  Karayolları 9. Bölge Müdürü Şamil Gülen, ''Trafiği üç başlık halinde özetleyebiliriz. Bunlar trafik altyapısı ve bileşenleri, Türkiye ve Bölgemizde trafik durumu ve Diyarbakır’da Trafik durumu olarak değerlendireceğiz. Trafik deyince başta karayolları, milli eğitim, emniyet, sanayi, kara ulaştırma müdürlüğü birimleri akla gelmektedir. Biz karayolları olarak proje yapar ve uygularız. Yol yapıldıktan sonra diğer kurumların ve sürücülerin görev ve sorumlulukları başlar'' dedi.

Trafiğin sadece yollardan ibaret olmadığını dile getiren Şamil Gülen, ''Sürücü iyi değilse, trafik kaide ve kuralı uygulamıyorsan ne kadar yol yaparsan yap güzel bir sonuca ulaşman mümkün değil. Trafikte denetimin oldukça faydası var. Eğer bir ülkede faydalı işler yapanı ödüllendirmezsen, yanlış yapanı da cezalandırmasan o sistem çöker. Tabi trafik olarak başka faktörler de var. Araçların kalitesi, kullanma şekli, yük sınırını aşmamak, araçların muayene ve teknik kısmı bunlar hepsi trafikte birer etken olarak sürücülerin karşısına çıkar. Ve trafik bir bütündür. Tüm şartların iyi sağlandığı yerde trafik hayat olur '' ifadelerini kullandı.

Ülkenin sağlam teknik elemana ihtiyacı var

 ''Ulaşımın Sosyal boyutunu'' hakkında bilgiler aktaran Dicle üniversitesi Mühendislik Fakültesi İnşaat Mühendisliği bölümü öğretim üyesi Doçent Doktor Fuat Toprak, Ulaşımda rahatlık ve kolaylığın insanların huzur ve mutluluğunu olumlu yönde etkilediğini, insanların işe gidiş ve gelişlerindeki kolaylığın çalışma performansını arttırdığını ve üretime katkı sunduğunu ifade etti.

Mühendislik ve Mimarlık öğrencilerine, öğrenciyken ve mezun olduktan sonra yapılacaklar konusunda tavsiyelerde bulunan Toprak, “Derslerde görmüş olduğunuz bilgiler ve staj ile beslenerek ülkemize sağlam birer teknik eleman olarak çalışmalar yapmanız gerekiyor. Başta bölgemiz olmak üzere Türkiye'nin sağlam teknik eleman, yönetici ve müteahhitlere ihtiyacı vardır. Milletini ve Ülkesini düşünen her iş yapıcı insanın ahlaki kriterlere uygun olarak işini yapmaya çalışması gerekir” dedi.

Konferans, Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Sedat Hayalioğlu'nun katılım sertifikalarını takdim etmesi ile sona erdi. (İLKHA)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.