​"Dünya Doğu Türkistanlılar Kardeşlik Buluşması" başladı

​"Dünya Doğu Türkistanlılar Kardeşlik Buluşması" başladı

11. Dünya Doğu Türkistanlılar Kardeşlik Buluşması ve 2. Milli Birlik Şurası İstanbul'da başladı.

Doğu Türkistan Maarif ve Dayanışma Derneği'nin organize ettiği 11. Dünya Doğu Türkistanlılar Kardeşlik Buluşması ve 2. Milli Birlik Şurası programına 18 ülkeden diaspora (vatanlarından ayrı yaşayan azınlık halk) liderleri, kanaat önderleri, akademisyenler katıldı.

Zeytinburnu Kültür Sanat Merkezinde Kur’an-ı Kerim tilavetiyle başlayan programda 5 gün boyunca dünü ve bugünüyle Doğu Türkistan mücadelesi konuşulacak.

Program süresi boyunca Doğu Türkistan’ın yöresel kıyafetleri, kültürü ve geleneklerinin yaşatılıp anlatılması adına kurulan stantların yanı sıra orada yaşanan zulümlerin gözler önüne serilmesi için fotoğraf sergisi de açıldı.

"İnşallah Doğu Türkistan davası açısından yol açıcı bir adım olur"

Düzenlenen program hakkında İLKHA’ya açıklamalarda bulunan Doğu Türkistan Maarif ve Dayanışma Derneği Başkanı Hidayet Oğuzhan, yaptıkları buluşmayla kardeşliğin pekişmesini hedeflediklerini söyledi.

Oğuzhan, "Biz Doğu Türkistan Maarif Cemiyeti olarak 11 senedir bir araya geliyoruz. ‘Dünya Doğu Türkistanlılar Kardeşlik Buluşması’ temelinde kardeşliğin pekiştirilmesidir. Doğu Türkistan dışında da 3 milyona yakın diasporamız var. Doğu Türkistanlılar şu anda dünyanın her yerinde yerleşmiş durumdalar. Doğu Türkistan davasının öncülüğünü yapan bu teşkilatların yaptıkları çalışmaların daha düzgün gitmesi, teşkilatlar arasında düzen, birlik ve beraberliğin oluşması, dayanışmanın pekişmesi, kadrolarımızı yetiştirmek amacıyla bu buluşmayı yapıyoruz. Bugün 11’inci seneye adım atmış bulunuyoruz. Bugünkü buluşmamızın adına ‘Milli Birlik Şurası’ dedik. Doğu Türkistan’la ilgili bütün çalışmalarda milli menfaatlerimizi, halkımızın, milletimizin, dava ve mücadelemizin menfaatini esas alarak yaşadığımız sıkıntıların nasıl aşılacağı konusunda yol haritası çizeceğiz. Dünyanın her tarafından diasporaların toplandığı her kesimden insanlar var. Onlarla bir araya gelerek 3-4 gün boyunca bir istişare ve müzakeremiz olacak. İnşallah Doğu Türkistan davası açısından yol açıcı bir adım olur." diye konuştu.

"İslam dünyasından gönlümüzü rahatlatacak bir adım atılmamasından yakınıyoruz"

Kısıtlı imkânlarla seslerini duyurmaya çalıştıklarını ifade eden Oğuzhan, İslam dünyasında yeterince destek göremediklerini belirterek, şöyle konuştu:

"Doğu Türkistan’daki zulüm her geçen gün artıyor. Bugün dünden iyi değil. Durumumuz daha kötüye gidiyor. Biz, bize düşeni yapıyoruz. Kısıtlı şartlar, büyük baskılar, Çin’in artan tesiri altında bu diasporalar olarak ayakta durmaya, davamızı anlatmaya çalışıyoruz. Davamızın arkasında olması gereken insanları, ümmeti, Türk dünyasını, insanlık âlemini bu davanın destekçileri olmaları için bu çalışmaları yapıyoruz. Elbette bunun da faydası oluyor. Hem ümmetten hem de insanlık âleminden Doğu Türkistan’la ilgili sesler çıkmaya başlıyor. Sahiplenme oranı çok umut verici olmasa da önemli olan İslam dünyasından gönlümüzü rahatlatacak bir adım atılmamasından yakınıyoruz."

İLKHA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.