"Dünya Suriye konusunda sınıfta kaldı"

"Dünya Suriye konusunda sınıfta kaldı"

Suriye Dostluk Derneği Genel Başkanı Kadriye Esra Aygün, birçok ülkenin Suriye konusunda sınıfta kaldığını söyledi.

Ülkelerinde yaşanan iç savaş nedeniyle muhacir durumuna düşen Suriyeliler, barındıkları yerlerde güvencesiz bir hayat sürmekte. Konuyla ilgili değerlendirmelerde bulunan Suriye Dostluk Derneği Genel Başkanı Kadriye Esra Aygün, Türkiye ve birkaç ülke dışında diğer ülkelerin bu alanda sınıfta kaldığını söyledi.

Türkiye'de yaklaşık 4 milyon Suriyelinin yaşadığı bilgisini veren Aygün, bunlardan 3 milyon 300'ünün kayıtlı, 700 bininin ise kayıt dışı olduğunu belirtti.

Aygün, "Hiçbir mülteciye vatandaşlık verilmiş değil. Zaten verilmesi 20 veya 22 bin kişi için düşünülüyor. Bunlar da eğitimli, işveren ve 5 yıldır Türkiye'de sorunsuz yaşayan insanlar. Vatandaşlık, vatandaşlık şartlarına haiz olan kişilere verilecek. Suriyelilerin istihdamına yönelik çalışmalarımız var. Geçen aydan beri bir çalışma üzerinde duruyoruz. Dicle Üniversitesi, Karacadağ Kalkınma Ajansı ve biz TRC2 bölgesindeki Suriyelilerin ekonomik iş gücü piyasa analizini yaptık, sonucunu yayınladık. Bu çalışma için önce anket yapıldı. Ondan sonra anketlerin analizi yapıldı. Başarılı bir çalışma oldu." dedi.

Şanlıurfa nüfusunun yüzde 20'si Suriyeli

Özellikle Şanlıurfa'da Suriyeli nüfusun fazla olduğunu ifade eden Aygün, sözlerine şöyle devam etti: "Kayıt altına alınan Suriyeliler üzerinden istatistik çalışmalar yapılıyor. Geçen gün de bir çalışma yayınlandı. Şanlıurfa'nın nüfusunun yüzde 20'sine ulaşıldı. Suriyeli çocukların yüzde 20'sini okullaştırabildik ancak geri kalanını okullaştıramadık. Ama en yakın zamanda mülteci çocukların yüzde 100'ünü okullaştırmaya çalışıyoruz. Bununla ilgili Avrupa Birliğinin bir takım sözleri vardı ama yerine getirmiyorlar. Bunların bir an evvel okula gönderilmeleri gerekiyor. Sağlık ve iş hayatıyla ilgili çalışmaların yapılması gerekiyor."

"Dünya Suriye üzerinden bir sınav veriyor"

Aygün, göçmenleri değerlendirirken dikkatli davranılması gerektiğine değinerek, "Bir Suriyeli veya bir Iraklı keyfinden dolayı evini terk edip, göçebe ya da mülteci olmaz. Bunun bir nedeni vardır. Ülkelerinde iç savaştan öte bir kıyım yaşandı. Bu yüzden sadece canlarını kurtarıp buralara geldiler, sığındılar. Bu insanlara bu gözle bakmamız gerekiyor. Dünya Suriye üzerinden bir sınav veriyor. Eğer biz Suriyelileri bütün dünya ülkeleri olarak iyi yönetemez, okullaştıramaz, sağlıklarına bakamazsak yarın daha büyük sorunlara yol açabilir. Artık bir an evvel masaya oturup neler yapılması gerektiğini ciddi düşünmek gerekiyor. Düşünmekten de ziyade harekete geçmek gerekiyor." şeklinde konuştu. (M. Sıddık Bilge/Abdurrahman Tetik–İLKHA)




 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler