Dünyaca ünlü şef ve yazalar Mardin’de

Dünyaca ünlü şef ve yazalar Mardin’de

Dünyanın en iyi şefleri ve gastronomi yazarları, Kültür ve Turizm Bakanlığı bünyesinde düzenlenen “Gastroway” etkinliği kapsamında Mardin'e gelerek tarihi mekanları gezdi.

Kültür ve Turizm Bakanlığı himayesinde Mardin Kültür Turizm Müdürlüğünün ev sahipliğinde düzenlenen “Gastroway” programı kapsamında, dünyaca ünlü şefler ve gastronomi yazarları, Mardin’e geldi. Ünlü şefler ve gastronomi yazarları, Mardin mutfağı, kültürünü ve tarihini yakından tanıma fırsatı buldu.

The Best 50 Restaurants of the World listesinde yer alan, Michelin yıldızı sahibi şeflerle gastronomi yazarları ve gazetecilerden oluşan 10 farklı ülkeden 20 kişilik grup, Mardin’de tarihi mekânlarını da gezdi.

Antik kent Dara harabelerinde gazetecilere açıklamalarda bulunan Gastroway Projesi'nin organizatörü Gökmen Sözen,  geçen yıl ki gastronomi etkinliğini Ege’de yaptıklarını bu yıl Mezopotamya’da yapmaya karar verdiklerini söyledi. 

“Tarihten ciddi manada etkilendiler”

Sözen, “10 farklı ülkeden 20 yazar ve şef dünyanın farklı destinasyonlarından kente geldiler. Amacımız turizm gastronomisini dünyaya tanıtmaktır. Hem Türkiye’deki şeflerimizle gıdamızla, doğa ve tarihimizle yabancı şef ve gazetecilerle buluşturmak hem de Türkiye insanını dünya ile bir köprü oluşturmak. Bu sebeple bu seneki rotamızı Mezopotamya’ya çevirdik. Gaziantep’ten başlayıp Şanlıurfa, Mardin ve Diyarbakır ile bitirmek istedik. Şu an Mardin’deyiz, Mardin’e çok önem veriyoruz. Çükü Mardin’in çok kültürlüğü, tarihi ve yemekleri Türkiye’de daha fazla ve hatta dünyada daha fazla tanıtmaya ihtiyacı var. Şu an Dara antik kenteyiz. Burası Türkiye için çok önemli bir yer. Midyat gibi ilçeleri de önemlidir. Mardin’in farklı farklı yemeklerini tadacağız, gıda ürünlerini tadacağız. Dünyanın farklı yerlerinden ünlü şeflerimiz burada, Fransa’dan, İtalya’dan, Brezilya’dan da şeflerimiz ve gazetecilerimiz bugün aramızdalar. Burada öncelikle tarihten çok ciddi manada etkileniyorlar, gıda ürünlerinden etkileniyorlar, ayrıca bölgenin sıcak insanlarından etkileniyorlar. Burada kesinlikle destinasyon olmalı, bu yüzden altyapılarımızı düzeltmeliyiz ve doğru pazarlama ile bu bölge ilerde çok önemli bir dünya turizm gastronomi destinasyonu olabilir.” diye konuştu.  

Mardin mutfağını, kültürünü ve ürünlerini keşfeden grup, geleneksel lezzetleri tattı, yemeklerin nasıl yapıldığını öğrendi, kente özgü el sanatlarını görerek fotoğrafladı ve bilgi aldı.

Kimler katıldı?

Gastroway programına michelin yıldızlı şefi Yoshizumi Nagaya, Michelin yıldıza sahip şef Andrea Aprea, dünyanın çeşitli lokasyonunda gastronomi etkinliklerine akademisyen ve gastronomik danışman olarak katılan şef Pere Planaguma, 2016'da İspanya'nın "En İyi Pasta Şefi" seçilen şef Joana Artieda, Time Out Budapest, Vilagevo, Radiocafé gibi çeşitli mecrada yazıları yayımlanan Andras Jokuti, Tayland'daki Guides Géo ve Avustralya'da yayımlanan Good Food gibi dünyanın farklı ülkelerinde yiyecek, gezi ve kültür yayınlarında İngilizce, Fransızca ve İtalyanca dillerinde yazılar yazan Vincent Vorajit Vichit Vadakan, Remy Thomas Havetz, Andre Lıma De Luca, Igor Cubıllo, Oscar Calleja Orallo, Alberto Foyo Raurıch, Hıromı Ohama, Meropı Papadopoulou, Aılın Alexo, Chıa-Meı Chao, Gıulıa Gavagnın, Teresa Cecıkıa Meyer Murelıus, Salvador Garcıa Arbos, Susana Begona Rodrıgo De Jorg ve Mohamad Orfalı katıldı.

İLKHA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.