Dünyaca ünlü şefler Gaziantep'te

Dünyaca ünlü şefler Gaziantep'te

Dünyanın en iyi şefleri ve gastronomi yazarları, Kültür ve Turizm Bakanlığı bünyesinde düzenlenen “Gastroway” etkinliği kapsamında Gaziantep'e geldi.

Kültür ve Turizm Bakanlığı himayesinde Gaziantep Büyükşehir Belediyesi ev sahipliğinde düzenlenen “Gastroway” programı kapsamında, dünyaca ünlü şefler ve gastronomi yazarları, Gaziantep mutfağı ve kültürünü yakından tanıma fırsatı buldu. Aralarında yıldızlı şeflerin de bulunduğu yaklaşık 30 kişilik ekip, şehrin farklı noktalarındaki mekanlarda yöresel lezzetlerin yapılışını izledi.

Bu yıl ikincisi organize edilen Türkiye’deki tarihi ve kültürel değerleri, dünyaca ünlü yabancı şef, yazar ve gazetecilere tanıtan gastronomi ve turistik seyahat organizasyonu, Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO) tarafından yaratıcı şehirler ağında 116 şehir arasında yer almayı başararak adını tüm dünyaya duyuran Gaziantep’te gerçekleşti.

Michelin yıldızı sahibi şeflerle gastronomi yazarları ve gazetecilerden oluşan ve 10 farklı ülkeden 20 kişilik grup, Gaziantep’in mutfağını, kültürünü ve ürünlerini keşfetti. Müzeleri ve dükkânları da gezen grup, geleneksel lezzetleri tadıp, yemeklerin nasıl yapıldığını öğrendi. Grup, kente özgü el sanatlarını gördü. Baklava, katmer ve bakır üretim tesislerini gezen grup, çalışmaları fotoğraflayarak bilgi aldı.

Gastroway Projesi'nin organizatörü Sözen Organizasyon Genel Müdürü Gökmen Sözen, Gaziantep'in gastronomi şehri olarak turizm için önemli bir konumda olduğunu belirtti.

Sözen, “10 farklı ülkeden 20 yazar ve şef dünyanın farklı destinasyonlarından kente geldiler. Farklı destinasyonlardan gelmelerinin nedeni değişik ülkelerden gelen bu kişilerin lezzetlerimizi tatsınlar, geleneksel yemeklerimizi öğrensinler ve geleneksel gıda ürünlerimizi ve tarımımızın eşsiz ürünlerini görsünler. Gaziantep, Türkiye'nin en büyük gastronomi etkinliğini düzenleyen ve dünyanın en önemli gastronomi destinasyonlarından biri. Turneye, buradan başlıyoruz. Çünkü burada baklava, katmer ve dünyanın en iyi fıstığı ile baharatları var. Geleneksel yemekleri çok kuvvetli.” dedi.

Gaziantep’ten sonra da Şanlıurfa, Mardin ve Diyarbakır'a gideceklerini belirten Sözen, “Burada birçok dünyaca ünlü lezzeti ana vatanlarında tadacaklar. Gaziantep deyince akla, biber ve fıstık geliyor ancak Gaziantep’te, tarımda Araban sarımsağından kiraza kadar birçok ürün var. Gelenler önce lezzetleri tadacaklar. Gaziantep lezzet haricinde bir müzeler şehri. Birçok müze var, gazi şehrin tarihini ve kültürünü de öğrenecekler.” ifadelerini kullandı.

İLKHA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.