Dünyadan Kürdistan Petrolüne Ambargo!

Dünyadan Kürdistan Petrolüne Ambargo!

Güney Kürdistan'da çıkarılan petrolü taşıyan dört tankerden birinin Güney Çin Denizi açıklarına gittiği ve yükünü başka bir tankere aktardığı bildirildi.

Güney Kürdistan'da çıkarılan ve Ceyhan limanından gemilere yüklenen Kürdistan petrolü uluslararası gündemi meşgul etmeye devam ediyor. Dört ayrı gemiye yüklenen petrolden biri hala Meksika açıklarında bekliyor. Gemilerden birininse Ceyhan'dan yüklendiği petrolü Güney Çin Denizi açıklarında başka bir gemiye aktardığı belirtildi. Petrolü alan geminin rotası ise bilinmiyor. Petrolü kimin satın aldığı konusunda da herhangi bir bilgi bulunmuyor.

Reuters'ta yer alan habere göre, Ceyhan'dan yüklenen Yunan bandıralı gemi yaklaşık bir milyon varil ham petrol taşıyordu. Gemi yükünü Güney Çin Denizi açıklarında başka bir gemiye aktardı.

Kürdistan Bölgesel Yönetimi (KBY) Bağdat'taki merkezi Irak hükümetinden bağımsız olarak petrol satışı girişiminde bulundu. Petrol boru hattıyla Türkiye üzerinden Ceyhan limanına taşınıyor, buradan da tankerlerle uluslararası alanda satılmaya çalışılıyor.

Irak hükümetinin karşı çıktığı bu satışa bir engel de ABD yönetiminden geldi. Bir ABD mahkemesi Güney Kürdistan'n Bağdat'tan izinsiz olarak petrol satışı yapmasını engelleyen bir karar aldı. Gemilerden biri Meksika açıklarında demirli olarak bekliyor. Meksika'daki bir mahkemenin petrolün satışına onay verdiği ve petrolü Meksikalı bir alıcının satın aldığı iddia edildi. Ancak bu iddia henüz doğrulanmadı.

Ceyhan limanından petrol alan üçüncü gemininse ABD'nin engellemesinden dolayı Fas limanında demirlediği ve beklemeye başladığı biliniyordu. Bu gemideki petrolün de İsrailli alıcılar tarafından satın alındığı ileri sürülmüştü ancak bu iddia hem Kürt tarafından hem de İsrail tarafından yalanlandı. Fakat bu geminin de akıbeti bilinmiyor.
 

ABD AÇIKLARINDAKİ GEMİ SAHİBİNİ ARIYOR

Kürdistan Bölgesel Yönetiminin (KBY) Ceyhan üzerinden dünya piyasalarına ulaştırmaya çalıştığı petrolün satışı, ABD mahkemesinden çıkan "el koyma" kararının ardından daha da belirsiz bir hal aldı. Kürdistan petrolünü taşıyan gemiler ise alıcı bulamamaları nedeniyle denizlerde dolaşmaya devam ediyor.

KBY'nin mayıs ayında uluslararası piyasalara çıkardığı petrol, merkezi Irak hükumetinin satışları durdurmak amacıyla konuyu uluslararası tahkime taşıması ve hukuki yaptırımları gündeme getirmesi nedeniyle alıcı bulmakta zorlanıyor. Ceyhan'dan yola çıkan petrol yüklü 4 gemiden bugüne kadar sadece 1'i yükünü alıcısına ulaştırabildi. Bu satıştan elde edilen 93 milyon dolarlık gelir ise Halk Bankası hesabına yatırıldı.

KBY tarafından yaptırılan boru hattı ile Ceyhan'a ulaştırılan petrolün ilk yüklemesi mayısta 'United Leadership' adlı tankere gerçekleştirildi. Meksika Körfezi'ne doğru yola çıkan tanker, merkezi Irak hükümetinin karşı çıkması üzerine Atlas Okyanusu'nda rotasını değiştirdi. 1 milyon varillik ham petrol yükü ile açık denizlerde dolaşmaya başlayan gemi, daha sonra Fas'ın Atlantik kıyılarına yöneldi. Fas'ın Muhammediye limanına yanaşan gemi, liman yetkililerinin uyarısı üzerine yükünü boşaltmadan ülke sularını terkederek uluslararası sulara açıldı. Gemi halen Fas açıklarındaki uluslararası sularda bekliyor.

"UNİTED EMBLEM" BİLMECESİ

İkinci yüklemenin hangi gemiye yapıldığı ve bu geminin akıbetine yönelik bilgilere ise ulaşılamıyor. 

Üçüncü yükleme ise haziranda 1 milyon varil ile 'United Emblem' adlı gemiye yapıldı. Uluslararası basında, Filipinler'e doğru yola çıkan söz konusu geminin yükünü Malta'da 'SCF Altai' adlı bir gemiye aktardığı ve SCF Altai'n da yükünü İsrai'in Aşkalon limanına boşalttığı yönünde bilgiler ileri sürüldü. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız ise, söz konusu haberlere ilişkin, Türkiye'nin bu satışın detaylarına yönelik tasarrufunun olmadığını açıklamıştı. KBY ise İsrail devletine doğrudan satış yapmadıklarını ve ikincil satışlarla bunun mümkün olabileceğini duyurmuştu.

United Emblem isimli geminin şu anda Singapur açıklarında seyrettiği belirtiliyor.

'UNİTED KALAVRVTA'

Dördüncü ve son 1 milyon varillik yükleme ise haziran ayının sonlarında 'United Kalavrvta' adlı gemiye yapıldı. Temmuz ayının başında Cebelitarık'a uğradıktan sonra ABD'ye yönelen ve Texas'ın Galveston limanında yükünü boşaltmak üzere bekleyen gemi, ABD mahkemesinin, " petrol satışının KBY tarafından Irak merkezi hükumetinin onayı olmadan yapıldığı, bu nedenle geminin yüküne el konulacağı" yönündeki kararı üzerine uluslararası sulara çekildi. ABD yetkilileri uluslararası sularda bekleyen geminin, kendi karasularına girmesi halinde mahkeme kararının uygulanacağını açıkladı.

Merkezi Irak hükümeti ile Kürdistan yönetimi arasında petrol satışları konusunda uzun süredir sorun yaşanıyor. Gemilere yüklü petrol, limandan hareket etmeden bildirilen ilk müşterilerin yanı sıra yola çıktıktan sonra ikinci bir alıcıya da satılabiliyor. Bu satış ikincil alıcılar tarafından da tekrarlanabiliyor. Ham petrol ticaretinin son alıcıya kadar takip edilmesi, sık el değiştirebilmesi, paravan şirketlerce alınıp satılabilmesi gibi nedenlerle çok zor bir süreç haline geliyor.

 

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler