Dünyayı doyuran ülkeler dünyaya hükmeden ülkeler olacak

Dünyayı doyuran ülkeler dünyaya hükmeden ülkeler olacak

Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı Mustafa Aksu, dünyayı doyuran ülkelerin dünyaya hükmeden ülkeler olacağını söyledi.

Bir dizi temaslarda bulunmak üzere Mardin'in Kızıltepe ilçesine gelen Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı Mustafa Aksu, tarımın ve üretimin önemine değinerek, dünyayı doyuran ülkelerin dünyaya hükmedeceğini belirtti.

Aksu, Kızıltepe'de bir düğün salonunda STK, muhtarlar, kanaat önderleri ve partililerle bir araya geldi. Tarımın susuz olamayacağını ve Kızıltepe'nin bütün topraklarının suyla kavuşacağını söyleyen Aksu, bununla ilgili bazı yapısal ve tamamlanması gereken sorunların olduğunu ve bunları tamamlayacaklarını söyledi.

Aksu, "Burası Kızıltepe, medeniyetlerin doğduğu, medeniyetlerin doyduğu bereketli topraklar. İnşallah bu bölgenin bereketli topraklarını daha da sulu tarım arazileriyle sizlere sunacağız. Dünya çok hızlı değişiyor. Teknolojilerimiz de gelişiyor. Teknoloji, gelişme ve tüketim merakı hız kaybetmeden devam ediyor, fakat insanların en iyisine sahip olma merakı da değişiyor. Ülkeler arasında siyasi durum ne olursa olsun tüketim ve ticaret engel tanımıyor. Dolayısıyla dünyanın bütün ülkelerinde beslenme, gıda ve sağlık konuları en önemli sıradadır. Hatta savunma sanayiden daha önemlidir. Bir devlet için savunma ve yerli silah sanayi ne kadar önemliyse o devlet için tarım en az o kadar önemlidir." dedi.

Dünyayı doyuran ülkelerin dünyaya hükmeden ülkeler olacağına dikkat çeken Aksu, konuşmasını şöyle sürdürdü: "Havada dolaşan rakamları değil, size gerçek rakamları açıklıyorum. Biz, Türkiye olarak tarımsal hâsılatta Avrupa'da birinciyiz, dünyada 7'inciyiz.Tarımsal toprak varlığında 17'inci sıradayız. Yeter mi? Yetmez. Biz sizler için daha iyisine çalışacağız. Küçükbaş hayvan ve süt sığırı varlığında Avrupa birliğinde birinciyiz. Büyükbaş hayvan varlığında ise 2'nciyiz. Her zaman daha iyi bir ilerisi için çalışacağız. İnşallah yeni başkanlık sistemimizin hedeflerinden bir tanesi, daha verimli ve daha hizmetkâr bir sistem."                                                  

"Tarım desteğimiz, 1,7 milyar TL'den 14,5 milyar TL'ye artış göstermiştir"

Tarıma verilen destek ve üretim ile ilgili rakamları açıklayan Aksu, "Ülkemizde tarım desteğimiz yüzde 700 artışla; 1,7 milyar TL'den, 14,5 milyar TL'ye artış göstermiştir. Bunun sonucunda bitkisel üretimimiz yüzde 22 artmış, yaklaşık 100 milyon tondan 120 milyon tona, ülkemizde süt üretimimiz yüzde 146 artmış, buda 8,4 milyon tondan 21 milyon tona yaklaşmıştır. Kırmızı et üretimimiz yüzde 167 artmıştır. 421 bin tondan bir milyon 126 bin tona, tavuk eti üretimimiz yine yüzde 200 artmış, 700 bin tondan 2,1 milyon tona ulaşmıştır. Yumurta üretimi yüzde 166 artmıştır. Bunlar gerçek kayıtlarda olan ve reel rakamlardır. Bitkisel ve hayvan üretimi rakamımızı daha da artırmak için 2019 da destek miktarımızı geçen seneye göre yüzde 11 artırarak 16,1 milyar TL'ye çıkardık." dedi.

"Kızıltepe bizim için çok önemli bir tahıl ambarı"

Kızıltepe'nin kendileri için çok önemli bir tahıl ambarı olduğunu ve potansiyeli tam olarak kullanıldığında bütün bu coğrafyayı doyurabilecek kapasitede olduğunu kaydeden Aksu, "Türkiye'de yeni sistem ile su ile toprak buluştu. Yeni başkanlık siteminde, Tarım Bakanlığı ve Orman Bakanlığının birleşmesindeki amaç buydu. Tarım Bakanlığı ile Orman Bakanlığı, suyu birleştirdikten sonra işlerimiz daha kolay olacak. Biz sizlerin emrinde daha kolay çalışacağız. Talimatlar karışmayacak, su talimatıyla hayvan talimatı aynı yerden hükmedilecek." ifadelerini kullandı.

İLKHA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.