Duyu bütünleme nedir?

Duyu bütünleme, kişilerin çevreleri ile olan etkileşimleriyle beraber vücudunu etkili olarak kullanmasını sağlayabilmek için, çevreden ve vücuttan gelen duyuların yönetimini gerçekleştiren nörolojik bir süreçtir.

Nörolojik bir işlem olan duyu bütünleme bozukluğu olan kişilerde, davranış ve öğrenme kavramları normalin dışında bir gelişim seyri göstermektedir. Duyu bütünleme bozukluğu bazı belirtiler ile ortaya çıkar ve belirti oluşması halinde bir fizyoterapist ya da ergoterapiste gidilmesi gerekmektedir.

Kouyla ilgili İLKHA muhabirine konuşan Ergoterapist Cem Güze, beyin duyu bütünlemeyi günlük aktivitelerde kullandığını söyledi.


"Duyu bütünleme nedir?"

Duyu bütünleme çevreden aldığımız uyaranları beynimizde yorumlayıp davranış olarak sunulduğu bir süreç olduğunu belirten Ergoterapist Güze, "Sekiz duyusal sistemimiz vardır. Bunların içerisinden bildiğimiz görme, dokunma ve işitme beş duyusal işitme dışında vestibüler, hız hareket denge ve proprioseptif sistemleri uzayda kapladığımız zaman kendi vücudumuzun alanı ve çevresel algımızla vücut farkındalığıyla ile ilgili bir sistemdir." dedi.

"Vestibüler nedir?"

Vestibüler sistem hız hareket denge sisteminde 4-5 yaşındaki otizme yakalanan çocuklar olduğunu söyleyen Güze, "Vestübüler sistem arayışı ve kaçışı olan çocuklar vardır. Arayış olan çocuklarda yoldan geçen arabaları izleyip el çırpma davranışı yaparlar. Sonsuz hareket edebilme ve çok daha fazla hareket arayışı yapabiliyorlar. Bu davranışı olan çok sayıda çocuklar var. Tam tersi olan çocuklar da vardır. Sırf buna maruz kalmamak için bu yöndeki uyaranları buna dayalı ortamlara çok bulunmama ve istememe olabiliyor." diye belirtti.

"Proprioseptif sistemi nedir?"

Güze, "Proprioseptif sisteminde vücudumuzun eklem noktalarından aldığımız oranlarla beslenir. Proprioseptif sistem nelerimizi yapabilmemiz sağlar. Gözlerimiz kapatıp kolumuzu kaldırıp açıyı kaç derece olduğunu bilmek Proprioseptif sistemle ilgilidir. Duyu bütünleme alanında çalışan ergoterapistler olarak duyu bütünlemeyi yaparken çocukları önce duyusal sistemleri doğru uyaranlarla güzel beslemeyi ve problemleri çözmeyi hedeflediyoruz. Dikkat konusu uzun süre dikkati sağlaması ve koordinasyonları yapabilmesi bu vesileyle akademik becerilerine etki etmesi adına bunlarla ilgilenerek çocukları geliştiriyoruz. İnsan beyni değişebilir ve gelişebilirdir." diye konuştu. (İLKHA)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.